
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nden Diyabetik Retinopati teşhisi için yeni proje.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nden Diyabetik Retinopati teşhisi için yeni proje.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Bal'ın yürütücülüğünde yürütülen "Diyabetik Retinopati Hastalığının Sınıflandırılması için Derin Öğrenme Tabanlı Cihaz Tasarımı" adlı proje, "Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı B Grubu Ar-Ge Projeleri Destek Programı" kapsamında destek almaya hak kazandı.
Toplam bütçesi 1.008.200₺ olan projede, Prof. Dr. Ufuk Bal'ın yanı sıra Prof. Dr. M. Özgür Zengin (İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Ömer Kartı (İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi),
Prof. Dr. Alkan Bal (Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi), Doç. Dr. F. Önay Koçoğlu (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yazılım Mühendisliği)
ve Öğr. Gör. Ebubekir Akkuş (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Meslek Yüksekokulu) yer alıyor.
Diyabetik retinopati, şeker hastalarının yaklaşık %80'ini etkileyen ve körlük nedenlerinden biri olan bir göz hastalığıdır.
Hastalığın erken teşhisi ve tedavisi, görme kaybını önlemede önemli rol oynamaktadır.
Proje kapsamında, derin öğrenme teknikleri kullanılarak diyabetik retinopatinin farklı aşamalarını otomatik olarak tespit etmek için bir cihaz geliştirilecek.
Cihaz, fundus görüntülerini kullanarak hastalığa ait bulguları tespit edecek ve hastanın durumuna göre bir teşhis sunacak.
Proje, diyabetik retinopatinin erken teşhisini kolaylaştırarak görme kaybını önlemeye ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacak.
Prof. Dr. Ufuk Bal’a projesinde başarılar dileyen Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun, “Değerli mesai arkadaşımızın çalışmalarının bilimsel ve toplumsal olarak büyük bir etki yaratmasını umuyorum.” dedi.

Yorum Yazın