14 Ekim 2026, Çarşamba
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Akbaba: Güneş kremi sadece yazın değil, kışın da şart

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Akbaba: Güneş kremi sadece yazın değil, kışın da şart
Abone ol
Prof. Dr. Muhsin Akbaba "güneş Kremi Sadece Yazın Değil, Kışın Da şart"

Çoğu kişi tarafından güneş kreminin yalnızca yaz mevsiminde kullanılmasının gerekliliğine inanıldığını belirten Acıbadem Bodrum Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, "Cilde zarar veren ultraviyole ışınları kışın da vardır. Bulutlu havada, hatta camdan bile geçerek cilde ulaşır" dedi.

"Kar, ultraviyole ışınlarını yaklaşık yüzde 80 oranında yansıtıyor"

Soğuk ve rüzgarlı havaların cilt bariyerini zayıflattığını ifade eden Prof. Dr. Akbaba, "Soğuk hava ve rüzgar cildin kurumasına ve hassaslaşmasına neden olur. Savunmasız hale gelen ciltte kızarıklık, yanma ve batma hissi görülebilir. Ayrıca kar, ultraviyole ışınlarını yaklaşık yüzde 80 oranında yansıtarak özellikle kış sporları yapanlar için riski artırır" dedi.

Gül hastalığı (rozasea) olanlarda ve hassas ciltlerde güneşin mikro hasarlar yapabileceğini belirten Akbaba, "Kışın mineral filtresi (çinko oksit, titanyum dioksit) olan, parfümsüz, alkol içermeyen geniş spektrumlu güneş kremleri kullanılmalı. Sabah nemlendirici uygulandıktan sonra, dışarı çıkmadan 15-20 dakika önce sürülmeli. 3-4 saatte bir güneş kremi yenilenmelidir" diye konuştu.

Kışın cildi nemli tutmanın gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Akbaba, "Cildi nemli tutmak kuruluk için değil, cildin koruyucu bariyerini ayakta tutmak için şarttır. Soğuk havada yağ bezleri daha az çalışır. Cilt yüzeyindeki su hızla buharlaşır. Ciltte gerginlik, pullanma ve çatlama olur. Nemlendiriciler ise ciltte su kaybını önler" dedi.

Rüzgar ve kapalı ortam havasının cildi kuruttuğunu söyleyen Prof. Dr. Muhsin Akbaba, "Rüzgar cilt bariyerini bozar. Kalorifer, klima ortamın nemini düşürerek cildin savunmasını zayıflatır. Bariyer bozulursa ciltte kuruluk, kızarıklık, kaşıntı, yanma hissi artar, rozasea, egzama, seboreik dermatit, intertrigo gibi hastalıklar alevlenebilir. Nemlendirici kullanmak hem tedavilerin etkinliğini artırır hem de ilaçlara bağlı tahrişin önüne geçer" diye konuştu.

Yoğun kıvamlı, parfümsüz, alkol içermeyen nemlendiricilerin kullanılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Akbaba, "Nemlendiriciler duştan hemen sonra ve günde en az 2 kez kullanılmalıdır. Yüz, el ve vücut için ayrı nemlendiriciler kullanılabilir" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şırnak-Hakkari yolu ulaşıma açıldı Önceki Haber

Şırnak-Hakkari yolu ulaşıma açıldı

Vali Sözer, Dursun Fakıh Türbesinde incelemelerde bulundu Sonraki Haber

Vali Sözer, Dursun Fakıh Türbesinde ince...

Yorum Yazın

aaaaa

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar