17 Mayıs, 2024, Cuma
DOLAR32.2162
EURO35.0775
ALTIN2500.0

CHP’li Yıldırım Kara, “Birçok İlçe Maden Ocaklarının Tehdidi Altında”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Yıldırım Kara, “Birçok İlçe Maden Ocaklarının Tehdidi Altında”
Abone ol
Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Dursunlu Mahallesi'nde gerçekleşen kontrolsüz patlamaların ardından CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, yazılı bir basın açıklaması yaparak bölgedeki endişe verici duruma dikkat çekti.

Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Dursunlu Mahallesi'nde gerçekleşen kontrolsüz patlamaların ardından CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, yazılı bir basın açıklaması yaparak bölgedeki endişe verici duruma dikkat çekti.

Yıldırım Kara, Hatay'ın uzun yıllardır farklı yollarla istila edildiğini ve birçok kirletici tesisin çalışmalarının durmaksızın sürdüğünü belirtti.

Ayrıca, yeni tesislerin kurulmasının gündemde olduğunu vurguladı. Yıldırım Kara, bu durumun Hatay'ın yeniden ayağa kalkma çabalarını sekteye uğrattığını ve çevrenin talan edildiğini ifade etti.

Milletvekili, özellikle taş ocaklarının ve kırma eleme tesislerinin kurulması planlarının çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar vereceğini belirtti.

Ayrıca, bölgedeki deprem etkisinin henüz geçmediğini ve bu tür tesislerin oluşturacağı toz, gürültü ve titreşimlerin, deprem sonrası psikolojik olarak etkilenen insanlara zarar vereceğini dile getirdi.

Hatay’ın çoğu ilçesinde halihazırda birçok taş ve maden ocağı tesisleri bulunuyor. Fakat ihtiyaç gerekçe gösterilerek, “teminat sıkıntısı yaşanmaması” adına 30.01.2020 tarihli ve 192 sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı yürürlükten kaldırıldığını, ÇED raporu istenmediğini vurgulayan Yıldırım Kara “Alınan kararlar neticesinde, Hatay’da birçok yeni tesis gündemde.

Deprem sonrasında bu faaliyetlerin, maden projelerinin, geçmiş yıllara göre oldukça hızlı ve kontrolsüz bir şekilde artmakta olduğunu farkındayız.

İklim Adaleti Komisyonu’nun Ekoloji Örgütleri 1.yıl Deprem Raporunda Hatay’daki maden projelerinin 2022 yılına göre %70 arttığı tespiti yer almaktadır.

Bu tabloda “ihtiyaç var” mazaretine daha fazla sığınılamaz. Sadece inşaat faaliyetlerine odaklanarak yurttaşımıza bir yaşam alanı tesis edilemez.

Dursunlu’daki mevcut durum bize mahalle sakinleri, çocuklarının ve halk sağlığının tehdit altında olduğunu açıkça gösteriyor.

Oradaki yurttaşımız da defalarca bu sorunları dile getirmekte ve meydana gelebilecek kazalardan ciddi bir endişe duymaktadırlar.

Taş ocağının kurulmak istendiği yerlerde yurttaşlarımızın geçim kaynakları olan zeytinlikler, hayvan otlattıkları meralar, su kaynakları ve tarım alanları hedef alınmaktadır.

Teminat sıkıntısı veyahut ihtiyaç gibi bahanelere sığınılmamalıdır. Biliyoruz ki, buradaki çevresel etki ve sağlık etki maliyeti o taş ocağının getireceği kârdan çok daha fazladır.

Deprem bahane edilerek mantar gibi açılan, kapasite artışına giden bu tesisler için yetkili makamları göreve davet ediyorum.

Başta Hatay Valiliği olmak üzere,  Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Çed İzin ve Denetim şube müdürlüğü, İlçe Kaymakamlıkları ile kolluk kuvvetlerini  bir an önce denetime tabi tutulması ile alakalı işlemleri yapmaya, mevzuata aykırı hareket edenlerin cezai müeyyidelere maruz bırakılmasına ve söz konusu tesisleri derhal yaşam alanlarının dışına çıkarılması ile ilgili tüm tedbirleri almaları insan ve canlı yaşamı için hayati öneme sahip olduğunu yeniliyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eski muhtar evinde ölü bulunduÖnceki Haber

Eski muhtar evinde ölü bulundu

Çöp alanındaki dumanlar ilçeyi rahatsız ediyorSonraki Haber

Çöp alanındaki dumanlar ilçeyi rahatsız...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar