TBMM’de konuşan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, yıllardır tapularını alamayan yapı kooperatifi mağdurlarının sorunlarını gündeme taşıyarak acil yasal düzenleme çağrısı yaptı.
CHP Adana Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, yapı kooperatifleri üzerinden yaşanan tapu sorunlarına dikkat çekti.
Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin konut yapı kooperatifinin sahipsiz bırakıldığını vurgulayan Şevkin, bazı yurttaşların 25 yıldır tapularını alamadığını ifade etti.
Yaşanan mağduriyetin boyutlarına dikkat çeken Şevkin, 80–85 yaşına gelmiş, yürüteçle yürüyen vatandaşların bile hâlâ evlerinin tapusuna kavuşamadığını dile getirdi.
Kooperatif konutlarının bulunduğu arsaların bugün ciddi ölçüde değerlendiğini belirten Dr. Şevkin, denetimsizlik ve yargı süreçlerindeki yavaşlığın kötü niyetli kişilere alan açtığını söyledi.
Bu durumun; Evlerin açık artırma yoluyla yok pahasına satılmasına, Yaşlı kooperatif ortaklarından fahiş aidatlar talep edilmesine neden olduğunu vurguladı.
En az 10 yıl ikamet edilmesine rağmen tapusu verilmeyen kooperatifler için acil yasal düzenleme çağrısında bulunan Dr. Şevkin, şu ifadeleri kullandı: “Bu kooperatiflerde ya açık artırma uygulaması tamamen kaldırılsın ve ortaklık aynen taksim yoluyla giderilsin ya da açık artırma yalnızca kooperatif ortakları arasında yapılsın.
Böylece kötü niyetli girişimler engellenir, yıllardır sahipsiz bırakılan yaşlı yurttaşlarımız korunmuş olur.”
Konuşmasında sosyal devlet ilkesine dikkat çeken Dr. Şevkin, Meclis’in bu mağduriyetleri görmezden gelmemesi gerektiğini belirtti.
Kooperatif mağdurlarının tapu hakkına bir an önce kavuşması için yasal ve idari adımların ivedilikle atılması çağrısında bulundu.
Yorum Yazın