18 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

CHP'li Kaya: “Deprem Bölgesi Unutulmaya Yüz Tuttu”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'li Kaya: “Deprem Bölgesi Unutulmaya Yüz Tuttu”
Abone ol
Cumhuriyet Halk Partisi Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, depremzedeler için alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ve deprem bölgesinin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, depremzedeler için alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ve deprem bölgesinin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

CHP’li Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, 6 Şubat depremlerinin ardından geçen dokuz aylık süreçte yaşanan sorunların çözümlerinin kangren olduğunu ve eksik bir biçimde ele alındığını söyledi.

Kaya, konuşmasında, "Depremin üzerinden geçen dokuz ayda deprem bölgesinin yolunu unuttuğumuzu söyleyenlerin aylardır deprem bölgesine kaç kere gittiklerine şahit olduk.

Ben deprem bölgesinde yaşayan biri olarak bölgenin unutulmaya yüz tutulduğunu söyleyebilirim.

Nitekim deprem sonrası kurulan meclis araştırma komisyonlarından çıkan çözüm önerilerinin kanun maddelerine dönüştüğünü ancak kasım ayına geldiğimizde görebiliyoruz.

Depremlerin etkilerinin devam ettiği dokuz ayın iki buçuk ayını tatilde geçirmiş bir meclisin bugün bu adımları atmak için çok geç kaldığı aşikardır." dedi.

Kaya, Osmaniye'de yaşanan sorunlara da değinerek, "Kentim Osmaniye depremden etkilenmiş, deprem sonucu 1150 yurttaşımız hayatını kaybetti.

679 bina deprem anında yıkıldı. Depremden bu yana kent merkezinde onlarca ağır hasarlı bina yıkılmayı beklerken aylar içinde kendiliğinden yıkıldılar.

Temmuz ayında çarşının orta yerinde ve gün ortasında ağır hasarlı bir bina kendiliğinden yıkıldığında ben oradaydım. Osmaniye halkı aylar sonra yaşadığı travmayı tekrar hatırladı.

Sekiz binin sekiz yüz on adet ağır hasar almış binanın yanında bir diğer sorun orta hasarlı binalarımız.

Geçtiğimiz ay Osmaniye Valiliği'nin açıklamasında orta sahalı binaların onarımının ve güçlendirilmesinin durdurulduğu söylenmişti.

Sonra da sehven böyle bir açıklama yapıldığı söylenerek AFAD'ın 2021 genelgesine atıfta bulunarak genelgeye göre devam edebileceği söylendi.

Ama buna dair bu kanunda da uygulamaya ilişkin eksiklikler olduğu aşikar." diye konuştu.

Kaya, depremzedelere yönelik verilen yardımların yetersiz olduğuna da dikkat çekerek, "Zaten yıllarca ödedikleri konut kredisiyle evlerini zorluklarla almış olan insanlarımız depremde evlerini kaybetmişken devletten çok sınırlı yardım alabildiler.

Hiçbir şeye yetmedi durum böyleyken halka karşılıksız destek vermek yerine yine kredi teklif ediyorsunuz.

Ve yine faiziyle. Ortada hala kredi de yok. Onu da hatırlatmak lazım. İnsanlarımız için soruyorum. Ne yapıyorsunuz dokuz aydır?

Ayrıca aylar sonra daha teslim edilmemiş evler bir yana insanlarımız yağmur sonraları su basan elektrik ve su problemleri devam eden konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veriyorlar.

Neredesiniz dokuz aydır? Halk hala temiz içme suyumuz yok diyor. Dokuz aydır abonelikle iptal edilen vatandaşlarımız emekliliğimizi geri istiyoruz diyor konusunda ise hala kafanız karışık.

Herkes kentsel yerine rantsal dönüşün peşinde. Siz neredesiniz dokuz aydır? Bütün bir yaz klima isteyen depremzedeler şimdi kış geldi nasıl ısınacağız diyorlar. Siz neredesiniz?

Yaz boyunca yaz boyunca ağacın gölgesinde serinleyin dediğiniz halka şimdi ne diyeceksiniz?

Öte yandan evsiz kalan insanlarımız, deprem kentlerine hasar tespit çalışması için gönderdiğiniz mühendislerin çelişkili kararları nedeniyle zaman kaybetmeye devam ediyor.

Hepsi sizin yüzünüzden. Verdiğiniz kira yardımları yetersiz 5 bin TL’ye ev bulmak zaten imkansız. Eşya yardımları yapacağız dediniz. Bu söylemleriniz unutuldu. Neredesiniz dokuz aydır?" ifadelerini kullandı.

Kaya, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Kanuna geri dönelim. Henüz yeni somut çözüm yollarını ortaya koymaya başlıyorsunuz. Artık siz de uzmanları dinlemek zorundasınız.

Fay hatları üzerindeki yapılar kentsel dönüşüme gitmeli. Bu alanlara binalar yapılmamalı. Yapı denetimi olmayan binalar denetlenmeli diyor uzmanlar.

Ama şimdi bu kanun teklifiyle sadece yıkalım, yine yapalım. Ve yine rant, rant, rant diyorsunuz. Depremlerin hepimize ders olması gerektiğini tekraren hatırlatıyoruz."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Trabzonspor, Fenerbahçe maçı hazırlıklarını tamamladıÖnceki Haber

Trabzonspor, Fenerbahçe maçı hazırlıklar...

Başkan Zeybek: “Su ücretlerine Maliyetimizin altında olmasına rağmen mecburen zam yapıyoruz”Sonraki Haber

Başkan Zeybek: “Su ücretlerine Maliyetim...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar