160x600
29 Haziran, 2025, Pazar
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

CHP’li Kara: “Samandağ’daki Kaçak Üretime Karşı Yaptırımlar Uygulanmıyor”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Kara: “Samandağ’daki Kaçak Üretime Karşı Yaptırımlar Uygulanmıyor”
Abone ol
Hatay’ın Samandağ ilçesinde faaliyet gösteren bir işletmenin çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği yönündeki şikayetler artarken, yetkililerin aldığı yaptırım kararlarının uygulanmadığı iddia edildi.

Hatay’ın Samandağ ilçesinde faaliyet gösteren bir işletmenin çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği yönündeki şikayetler artarken, yetkililerin aldığı yaptırım kararlarının uygulanmadığı iddia edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, işletmenin yasalara aykırı faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Samandağ ilçesi Çöğürlü Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir işletme hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Kara, GÜR-KAL İnşaat ve Malzemeleri Madencilik, Taşımacılık ve Hafriyat Limited Şirketi tarafından işletilen tesisin 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiğini, farklı dönemlerde yapılan kapasite artışlarıyla büyüdüğünü ifade etti.

Tesisin ilk olarak 2005 yılında beton üretimi amacıyla açıldığını, 2009, 2011 ve 2012 yıllarında ise kapasite artırımı yapıldığını belirten Kara, tüm bu süreçlerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek duyulmadığını vurguladı.

Şirketin yıllık 237 bin ton üretim kapasitesine ulaştığını ve 9,8 hektarlık bir alanı kapladığını ifade eden Kara, mahalle sakinlerinin uzun süredir işletmenin neden olduğu toz ve gürültüden şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Yetkililerin incelemeleri sonucunda işletmeye yönelik çeşitli yaptırımların gündeme geldiğini belirten Kara, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) tesiste iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmadığını tespit ettiğini aktardı.

MAPEG raporunda, tesisin basamak yüksekliği standartlarını karşılamadığı, basamak genişliğinin kaybolduğu ve ters şevlerin bulunduğu bilgisine yer verildiğini belirten Kara, bu nedenlerle işletmenin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildiğini söyledi.

Samandağ Kaymakamlığı’nın da MAPEG’in kararını desteklediğini ve 21 Kasım 2024 tarihinde üretim faaliyetlerinin durdurulması yönünde bir karar aldığını hatırlatan Kara, aynı gün Hatay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından işletmeye idari yaptırım ve para cezası uygulandığını belirtti.

Ancak Kara, alınan tüm bu kararların işletme üzerinde herhangi bir caydırıcı etkisinin olmadığını ve tesisin faaliyetlerine devam ettiğini vurguladı.

Yaptırımların uygulanmamasının hem halk sağlığı hem de çevre güvenliği açısından büyük bir risk taşıdığına dikkat çeken Kara, yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

CHP’li vekil, “Önümüzde, insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunan, yasal sınırlara uymayan ve düşük kaliteli beton üretmiş olma ihtimali olan bir işletme var” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de başvuruda bulunduklarını aktaran Kara, “CİMER’den gelen yanıt, yalnızca bugüne kadar işletilmiş ancak sonuç alınamamış yasal prosedürü özetliyor.

Yani hiçbir somut adım atılmadı ve tesis üretime devam ediyor” dedi.

Yetkililerin denetim ve yaptırımları tavizsiz şekilde uygulaması gerektiğini belirten Kara, “Bu işletmeye karşı alınan kararların uygulanmaması, diğer mevzuata aykırı faaliyet gösteren işletmeler için de cesaret verici bir durum yaratıyor.

‘Nasıl olsa takip eden yok, yaptırım uygulanmıyor’ anlayışı, hukuk düzenini zedeliyor” diye konuştu.

Kara, başta Hatay Valiliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere yetkilileri göreve çağırarak, halk sağlığı ve çevrenin korunması adına derhal adım atılmasını talep etti.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Siverek Güzelşehir Mahallesi’nde Muhtarlık Seçimi HeyecanıÖnceki Haber

Siverek Güzelşehir Mahallesi’nde Muhtarl...

Jandarmadan 9 ayrı adrese eş zamanlı uyuşturucu operasyonuSonraki Haber

Jandarmadan 9 ayrı adrese eş zamanlı uyu...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar