
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kiracılara nefes aldıracak bir kanun teklifi hazırladı. Teklifin kabul edilmesi halinde, evi olmayan vatandaşlara asgari ücretin yüzde 50'si oranında kira yardımı yapılacak.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kiracılara nefes aldıracak bir kanun teklifi hazırladı.
Teklifin kabul edilmesi halinde, evi olmayan vatandaşlara asgari ücretin yüzde 50'si oranında kira yardımı yapılacak.
Gürer, yaptığı açıklamada, Türkiye'de son dönemde konut kira fiyatlarının hızla artışının toplumsal bir kriz potansiyeli taşıdığına dikkat çekti.
Yüksek kira fiyatlarının hem kiracıları hem de ev sahiplerini endişelendiren bir soruna dönüştüğünü vurgulayan Gürer, "Ekonomik kriz ortamında, bu durum mevcut kiralık konutların fahiş fiyatlarla kiralanmasına yol açarak, ev kiralarının özellikle büyük şehirlerde asgari ücretin neredeyse iki katına yükselmesine sebep olmuştur" dedi.
Kira fiyatlarındaki bu artışa herhangi uygulanabilir bir müdahalede bulanamayan AKP iktidarının, ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan gerginliğin de baş sorumlusu olduğunu ifade eden Gürer,
"Yasal olarak yüzde 25'ten fazla zam yapılamamasına rağmen, bazı ev sahipleri eski kiracılarını evlerden çıkarmak için her türlü yolu denemektedir.
Bu, psikolojik baskıdan illegal tehditlere kadar farklı boyutlarda yaşanan sorunları içermektedir. İktidarın kira fiyatlarına müdahale için belirlediği yüzde 25 üst sınır şartı maalesef uygulamada hayata geçirilememiştir" diye konuştu.
CHP'li Gürer, AKP iktidarının yanlış ekonomi politikaları sonucunda oluşan ekonomik kriz ortamının, yüksek enflasyona ve döviz kurlarında yükselişe neden olduğunu,
bu durumun da kira fiyatlarının yükselmesiyle sonuçlandığını belirtti.
Ülkemizin içinde bulunduğu kriz ortamının, her geçen gün vatandaşlar üzerinde olumsuz etkilerini artırdığına değinen Gürer, bu bağlamda, kira fiyatlarına siyasi iktidar tarafından bir çözüm üretilmesi gerektiğini anlattı.
Gürer, "Kira sorununun çözülmesi için ev sahibi olamayan vatandaşlar için kira yardımı, sosyal adaletin sağlanması açısından kritik bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kira yardımı, gelir eşitsizliğini azaltarak sosyal adaleti destekler. Düşük gelirli aileler için uygun konutlara erişimin zor olması, bu adaletsizliği daha da derinleştirebilir.
Ayrıca, düşük gelirli ailelerin aylık giderlerini azaltarak yoksulluğun önlenmesine katkı sağlar" ifadelerini kullandı.
CHP'li Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun Teklifinin son bölümünde ise şu görüşlere yer verdi:
Türkiye'de konut kira fiyatlarının hızla yükselmesi, toplumsal bir krize dönüşme riski taşımaktadır.
Bu sorunun çözümü için hükümetin acil önlemler alması gerekmektedir.
Bu nedenle ev sahibi olamayan vatandaşlar için asgari ücretin %50’si oranında kira yardımı yapılması, hem bireylerin ve beraberinde toplumun refah ve huzurunun artışına olanak sağlayacaktır.
Teklifin kabul edilmesi halinde, evi olmayan ve kira ödeyen vatandaşlar, her ay asgari ücretin yüzde 50'si oranında kira yardımı alacak.
Kira yardımı ödemeleri Hazine tarafından karşılanacak ve Cumhurbaşkanı, illere göre kira yardım miktarını yüzde 50'ye kadar artırma yetkisine sahip olacak.

Yorum Yazın