
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara'da bir stajyer öğrencinin iş kazası sonucu hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye'deki iş kazalarıyla ilgili eleştirilerde bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara'da bir stajyer öğrencinin iş kazası sonucu hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye'deki iş kazalarıyla ilgili eleştirilerde bulundu.
Gürer, iş kazalarının denetimsizlik ve güvenlik önlemlerinin yetersizliğinden kaynaklandığını belirterek, siyasi iktidarın bu sorunlara çözüm üretmek yerine gerçekleri çarpıttığını ifade etti.
Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de her gün iş kazalarının yaşandığını ve iş cinayetlerinin durmaksızın devam ettiğini belirtti.
"Denetimsiz ve gerekli güvenlik önlemleri alınmadan yapılan işlerin bedelini canlar ödüyor," dedi.
Emek sömürüsüne dikkat çeken Gürer, "Aşırı kazanç hırsıyla gözü kararan zihniyetin yarattığı acımasız sistem, emek sömürüsünde sınır tanımıyor.
Daha fazla kazanç ve kâr elde etme hırsıyla insanları ahlaksızca sömürenlerin varlığı, sorunları daha da katlıyor," ifadelerini kullandı.
Ankara'da yaşanan son iş cinayetine dikkat çeken Gürer, "Ankara'da yine acı bir iş cinayeti yaşandı.
Bu ne ilk ne de son olacak gibi görünüyor," dedi.
Türkiye'nin, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde iş cinayetleri konusunda Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olduğunu vurgulayan Gürer, 2020 yılında 2427 iş cinayeti ile AKP döneminde en fazla can kaybının yaşandığını söyledi.
Son 6 yılda toplam 12.908 iş cinayeti ile hayatların sona erdiğini belirten Gürer, 2013-2024 yılları arasında 704 çocuğun iş cinayetlerine kurban gittiğini de ekledi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, staj yapan öğrencilerin emek sömürüsüne maruz kaldığını belirterek, "İktidarın genç işsizliğini azaltma numarası olarak staj yapan öğrencileri işçi göstermesi tam bir emek sömürüsüne dönüştü.
Son aylarda, staj yapan öğrencilerin omuzlarına yüklenen ağır işlerin artışı dikkat çekici," dedi.
Gürer, Ankara Fatih Sultan Mehmet Meslek ve Teknik Lisesi 2. sınıf öğrencisi A.K.'nin, staj yaptığı inşaatta asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybettiğini ifade ederek, "15 yaşındaki bir hayat daha sona erdi.
Ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı diliyorum," diye konuştu.
Gürer, acılı baba Tamer Bey'e başsağlığı dilediğini ve babanın yaşadığı şoku ve acıyı hissettiğini belirterek, acılı babanın yeterli önlemlerin neden alınmadığını sorguladığını söyledi.
Çocuk işçiliğinin arttığını ve ekonomik kriz nedeniyle stajyerlerin daha fazla iş yükü altına girdiğini ifade eden Gürer, "Bu cinayetlerin ve iş kazalarının olmasının nedeni, gerekli önlemlerin alınmaması ve ekonomik kriz nedeniyle işçi statüsünde olanların yapması gereken işlerin staj öğrencilerine yaptırılmasıdır. Bu durum, daha fazla kazanç sağlamak isteyenlerin sorumsuzluğudur," dedi.
TÜİK'in çırak ve stajyerleri işçi olarak saydığını, ancak bakanlığın onları öğrenci olarak gösterdiğini söyleyen Gürer, "Bu nedenle de 18 yaşın altında işe başlayanlar sadece kaza sigortası ile sigortalanıyor ve emekliliğe esas sigorta işe başladığı gün başlatılmıyor. Bu büyük bir sömürü," ifadelerini kullandı.
Gürer, staj ve çırak mağdurlarının geriye dönük prim ödeme koşuluyla emekliliğe esas sigortalarının başlaması gerektiğini belirterek, bu konuda bir kanun teklifi verdiklerini söyledi.
Ömer Fethi Gürer, iş yaşamındaki sorunların iş cinayetleriyle sınırlı olmadığını vurgulayarak, "İş cinayetlerinin yanı sıra çırak ve staj mağdurlarının sorunlarının giderilmemesi, emeklilere düşük maaş verilmesi, esnaflara vaat edilen 9.000 prim gününün 7.200'e düşürülmemesi, asgari ücretin artırılmaması, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılmaması ve emeklilikte adalet arayanların sorunlarının çözülmemesi gibi konular, geçici mevsimlik işçilerle taşeronlara ve belediye şirket işçilerine kadro verilmemesi gibi durumlar, çalışma yaşamını olumsuz etkiliyor," dedi.

Yorum Yazın