
Osmaniye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, hava kirliliğiyle mücadele kapsamında önemli bir açıklama yaptı.

OsmaniyeÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, hava kirliliğiyle mücadele kapsamında önemli bir açıklama yaptı.
Açıklamada, hava kirliliğinin insan sağlığını olumsuz etkilediği, yaşam kalitesini düşürdüğü ve bölgesel ile küresel sorunlara yol açtığı vurgulandı.
Özellikle sanayi, motorlu kara taşıtları ve ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtların hava kirliliğinin en büyük kaynakları olduğu belirtilirken, bu durumun astım, akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve otizm gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekildi.
İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Osmaniye’de hava kirliliğiyle mücadelede Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.
Bu kapsamda, teknik personel tarafından yerli ve ithal torbalı kömürler başta olmak üzere sürekli denetimler gerçekleştirildiği, analizler ve ölçümlerin yapıldığı ifade edildi.
Ancak denetimlerin tek başına yeterli olmayacağı vurgulanarak, kamu kurumlarının ve vatandaşların da konuya duyarlılık göstermesi gerektiği bildirildi.
Hava kirliliğiyle mücadelede vatandaşlara da önemli sorumluluklar düştüğünü belirten İl Müdürlüğü, şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı:
Yetkili satıcılardan kömür alınmalı, kaçak ve torbasız kömürlerden kaçınılmalı.
Kalorifer kazanı kullanıcılarının "Ateşçi Belgesi" bulunmalı.
Kalorifer kazanları ve sobalar tekniğe uygun şekilde yakılmalı.
Yakıt olarak lastik, plastik, naylon, çöp, fıstık kabuğu ve yanık yağ gibi malzemeler kullanılmamalı, kullananlar ilgili birimlere bildirilmelidir.
Binaların ve sanayi tesislerinin baca gazı emisyon ölçümleri düzenli olarak yapılmalı ve filtre sistemleri kullanılmalıdır.
Araçların egzoz gazı emisyon ölçümleri zamanında yaptırılmalıdır.
Baca ve soba temizlikleri düzenli şekilde yapılmalı, soba yakarken ilk tutuşturma ateşi üstten verilmelidir.
Osmaniye’de, Bakanlığa ait Hava Kalitesi İzleme İstasyonu aracılığıyla anlık ölçümler yapıldığı belirtilirken, vatandaşların hava kalitesi verilerine www.havaizleme.gov.tr adresinden ulaşabileceği ifade edildi.
Hava kirliliği ile ilgili şikâyet, öneri ve dileklerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü (0 328 816 80 80), Zabıta Müdürlüğü (Alo 153), ALO 181 Çevre Hattı, [email protected] e-posta adresi ve CİMER aracılığıyla iletilebileceği bildirildi.
Osmaniye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, hava kirliliğiyle mücadelede tüm vatandaşları duyarlı olmaya çağırarak, çevrenin korunması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum Yazın