160x600
02 December, 2025, Tuesday
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Bulgaristanda hükümet karşıtı protestolarda çatışma: 2 yaralı, 10 gözaltı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bulgaristanda hükümet karşıtı protestolarda çatışma: 2 yaralı, 10 gözaltı
Abone ol
ülke Genelindeki Gösterilerde Yaşanan şiddet Olaylarında 2 Polis Yaralanırken 10 Kişi Gözaltına Alındı.

Bulgaristan’da ülke genelinde on binlerce göstericinin hükümeti yolsuzlukla suçladığı ve 2026 yılı bütçe tasarısını protesto ettiği gösterilerde yaşanan şiddet olaylarında 2 polis yaralanırken 10 kişi gözaltına alındı.

Bulgaristan’da ülke genelinde on binlerce kişi, euro bazında hazırlanan 2026 yılı bütçe tasarısını protesto etmek amacıyla düzenlenen gösterilerde sokakları ve meydanları doldurdu. Başkent Sofya’daki gösterilerde Ulusal Meclis binası önünde toplanan göstericiler, ellerindeki Bulgaristan ve Avrupa Birliği (AB) bayrakları ile "istifa" sloganları attı. Sofya’da büyük ölçüde barışçıl şekilde yürütülen protestolarda göstericiler ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı. Protestocular siyasi partilerin merkezleri önünde barikatlar kuran polislere taş, şişe ve maytap fırlattı. Çöp konteynerlerinin ateşe verildiği ve bir polis aracının zarar gördüğü olaylarda polis kalabalığa göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Göstericiler ile polis arasında çıkan çatışmalarda 2 polis yaralanırken 10 kişi gözaltına alındı.

Protestolara muhalefet partileri ve çeşitli kuruluşlardan katılan göstericiler, amaçlarının Bulgaristan hükümetindeki yolsuzluğun yanı sıra hükümetin daha yüksek harcamalar yapabilmek için sosyal güvenlik katkı payını ve temettü vergilerini yükseltmeye yönelik planlarını protesto etmek olduğunu bildirdi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev’den "erken seçim" çağrısı

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu, polis ve protestocular arasında bir çatışma değil, mafyanın protestoculara karşı bir provokasyonudur. Şiddet durmalı. Herkesi yasalara uymaya çağırıyorum. Provokasyonlar gerçeği değiştirmez: Bulgaristan halkı bu hükümete ‘hayır’ dedi. Tek çıkış yolu İstifa ve erken seçimdir" ifadelerini kullandı.

Bulgaristan halkı, euroya geçilmesinden endişe duyuyor

Euro para birimini benimsemeye hazırlanan Bulgaristan’da halkın büyük bir kısmı, ülkenin ulusal para birimi levden yeni para birimine geçilmesinin ülkenin egemenliğine zarar verebileceği düşüncesiyle karara karşı çıkıyor. Halk, perakendecilerin söz konusu değişikliği suistimal ederek fiyatlarda fahiş artışlar yaşanabilecek olmasından endişe duyuyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde daha önce yaptığı bir açıklamada Bulgaristan’ın euro bölgesine girmesi durumunda enflasyonda ani yükselme yaşanabileceğine ilişkin uyarıda bulunmuştu. Euro para biriminin 1 Ocak 2026 itibariyle Bulgaristan’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Narkokapan operasyonu: 455 tutuklama Önceki Haber

Narkokapan operasyonu: 455 tutuklama

Osmaniye’de İki Yeni Halk Otobüsü Daha Seferlere Başlıyor Sonraki Haber

Osmaniye’de İki Yeni Halk Otobüsü Daha S...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar