
Afyonkarahisar'da düzenlenen Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu'nun 32. Dönem 5. Toplantısı sona erdi.
Afyonkarahisar'da düzenlenen Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu'nun 32. Dönem 5. Toplantısı sona erdi. Toplantıda, 1 Nisan 2023'te yürürlüğe giren Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi.
Yönetmelikte, iletişim alanında yüksek lisans veya doktora programlarından mezun olanların doğrudan kadroda istihdam edilebilmesine olanak tanındı.
Bu sayede, beşeri sermayesi yüksek fikir işçilerinin kadroda yer almaları ve süreli yayınların daha kaliteli ve özgün içerikler üretmesi hedeflendi.
Köşe Yazılarında Artık Fikir ve Düşünce Zorunlu
Yönetmeliğin köşe yazarı istihdamını düzenleyen maddesine "toplumsal mevzular hakkında kendi görüş ve düşüncelerinin yer aldığı" ibaresi eklendi.
Bu sayede, herhangi bir toplumsal mevzuda fikir sunmayan, güncellikten ve günlük hayattan uzak ve alıntılardan oluşan yazıların "köşe yazısı" olarak değerlendirilmeyeceği hüküm altına alındı.
Son yıllarda gazete satışlarında yaşanan düşüş ve girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak, günlük fiili satış adedi 75 binin ve 100 binin üzerinde olan gazetelere daha fazla resmi ilan verilmesi kararı alındı.
Resmi ilan yayımlayan internet haber sitesi bulunmayan Bayburt, Çankırı ve Iğdır illerinde bekleme süresi 24 ay yerine 6 ay olarak düzenlendi.
1., 2., 3., 4. ve 5. Kategorilerde yer alan ve 6 aylık bekleme süresinin ardından resmi ilan yayımlama hakkı kazanmak isteyen internet haber sitelerinin gerçekleştirmeleri zorunlu kılınan 4 katı asgari tekil ziyaretçi sayısı 2 kata düşürülürken sayfa görüntüleme sayısı 2 kat olarak belirlendi.
Ziyaretçi trafiklerinde "ağır ihlal" suçundan resmi ilan yayımlama hakları düşürülen internet haber siteleri ve imtiyaz sahipleri 2 yıl içerisinde yeniden resmi ilan yayımlama talebinde bulunamayacak.
Yönetmelikte daha önce 2 yıl olarak belirlenen devir ve alan adı değişikliği süresi 1 yıla düşürüldü.
Basın Mensuplarına Yardımlar Artıyor
Basın mensuplarına verilen faizsiz borç para miktarı 6 bin Türk Lirası’ndan 12 bin Türk Lirası’na; evlenen veya çocuğu olanlar için 9 bin 600 Türk Lirası’ndan 15 bin Türk Lirası’na yükseltildi.
Geri ödemelerde taksit süresi 12 ay olarak belirlendi.
Geri ödemesiz muhtaçlık yardımı 4 bin Türk Lirası’ndan 6 bin Türk Lirası’na, ölüm yardımı ise 6 bin Türk Lirası’ndan 9 bin Türk Lirası’na çıkartıldı.
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, 2024 yılı içerisinde basın derneklerine 700 bin Türk Lirası, Lozan Barış Antlaşması kapsamında azınlık statüsünde sayılan cemaat toplulukları tarafından ülkemizde yayınlanan gazetelere ise 300 bin Türk Lirası yardım yapılmasını kararlaştırdı.
Süreli yayınlara verilen kredilerde uygulanacak yıllık faiz oranı 2024 yılı için yüzde 45 olarak belirlenirken ihtiyaç duyulması halinde faiz oranının yıl içerisinde revize edilebilmesine imkan tanındı.
Dönem 5. Genel Kurul Toplantısının ardından Genel Kurul Üyeleri günün anısına düzenlenen ağaç dikim törenine katıldı.
Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı,Genel Müdür Cavit Erkılınç ile üyeler dikilen ağaçlara can suyu verdi.

Yorum Yazın