160x600
28 Haziran, 2025, Cumartesi
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Aydında nar ekşisi telaşı başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aydında nar ekşisi telaşı başladı
Abone ol
AYDIN’DA KIŞ MEVSİMİNİN YAKLAŞMASI İLE BİRLİKTE KIRSAL KESİMLERDE NAR EKŞİSİ TELAŞI BAŞLADI. HASAT EDİLEN EKŞİ NARLARIN SUYU SIKILDIKTAN SONRA KAYNATILARAK YAPILAN NAR EKŞİSİ YİYENE SAĞLIK VERİRKEN ÜRETİCİLERİN DE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKI SAĞLIYOR. MEŞAKKATLİ BİR İŞLEM OLMASINA KARŞIN NAR EKŞİSİNİN İYİ PARAYA SATILDIĞI BELİRTİLDİ.

Aydın’da kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte kırsal kesimlerde nar ekşisi telaşı başladı. Hasat edilen ekşi narların suyu sıkıldıktan sonra kaynatılarak yapılan nar ekşisi yiyene sağlık verirken üreticilerin de ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Meşakkatli bir işlem olmasına karşın nar ekşisinin iyi paraya satıldığı belirtildi.



Türkiye’de çaydan başka her türlü tarım ürününün yetiştiği il olarak bilinen Aydın’da nar hasadı başladı. Ekşi narların tanelenip suyu sıkıldıktan sonra kaynatılması ile elde edilen nar ekşisi, üreticinin yüzünü güldürürken tüketenin de hem ağzını tatlandırdığı hem de sağlık verdiği belirtildi. Aydın il genelinde üretilebilen narları hasat eden çiftçiler geleneksel yöntemlerle nar ekşisi üretimine başladı. Son yıllarda doğal beslenmeye özen gösteren vatandaşların organik gıdalara yöneldiğini belirten Karpuzlulu nar üreticilerinden Mutlu Yılmaz, eskiden sadece kendi ihtiyaçları için ürettikleri nar ekşisini artık talep edenlere de verdiklerini söyledi.



Ekşi nar yeniden kıymete bindi


Kısa süre öncesine kadar pek çok üreticinin ekonomik değeri olmadığı için toplamadığı ekşi narlar, son yıllarda yeniden kıymete bindi. Dalından özenle toplanarak taneleri ayıklanan narlar yine ağaç tekneler içinde suyu sıkıldıktan sonra kaynatılarak doğal bir ekşi haline getiriliyor. Raf ömrü de uzun olan nar ekşisinin özellikle kış döneminde grip ve enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu koruduğu belirtildi.



Yemek ve salatalara lezzet katmak için sofraların vazgeçilmez aroması haline gelen nar ekşisini tamamen doğal ve geleneksel yöntemlerle hazırladıklarını belirten ve özellikle virüs salgınından sonra çok fazla rağbet gördüğünü belirten Mustafa Ballı, “Mevsimin durumuna göre ekim ayında olgunlaşmaya başlayan narlar önce bahçelerden toplanıyor. Dalından tek tek topladığımız narları daha sonra taneleyip suyunu sıkıyoruz. Ezerek çıkardığımız narın suyunu daha sonra koyulaşana kadar kazanlarda odun ateşinde kaynatarak ekşisini yapıyoruz” dedi.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Pekmezci proje ekibiyle istişarelerde bulunduÖnceki Haber

Başkan Pekmezci proje ekibiyle istişarel...

Vanda bebeklerin nüfus kaydı hastanede yapılıyorSonraki Haber

Vanda bebeklerin nüfus kaydı hastanede y...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar