Antep İşi Nakışı, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne resmen kaydedildi. Türkiye’nin listede yer alan miras unsur sayısı 32’ye yükseldi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonuç verdi.
Gaziantep’e özgü geleneksel el işi olan Antep İşi Nakışı, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne resmen kaydedildi.
Teli çekilebilen özel kumaşlar üzerine işlenen ve özellikle gelin çeyizlerinin vazgeçilmez el emeği olan Antep İşi Nakışı’nın gelecek kuşaklara aktarılması ve uluslararası bilinirliğinin artırılması için önemli bir adım atılmış oldu.
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen 20. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısında alınan karar ile bu geleneksel el sanatı listeye kabul edildi.
Toplantıya katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kararın ardından tebrikleri kabul etti.
UNESCO’nun değerlendirme raporunda, sunulan dosyanın “detaylı, eksiksiz ve güçlü” olduğu vurgulanarak Türkiye’nin yaşayan mirası koruma çalışmalarından övgüyle bahsedildi.
Beyaz kumaş üzerine beyaz iplikle, ipliklerin çekilerek ve kesilerek oluşturulan motiflerden meydana gelen Antep İşi Nakışı, listeye dahil edilmesiyle Türkiye’nin UNESCO’daki somut olmayan kültürel miras unsuru sayısı 32’ye yükseldi.
Böylece Türkiye, dünyada en fazla miras unsuruna sahip ikinci ülke olma konumunu korudu.
Yeni Delhi’de konuşan Başkan Fatma Şahin, Gaziantep’in 12 bin yıllık tarihiyle bir medeniyet şehri olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Antep İşi, kültürel mirasın korunmasında genç kızların çeyizindeki en önemli parçadır. Bu nakışın bir kadın emeği olarak taşıdığı değeri kendi hayatımda tecrübe etmiş biri olarak bugün alınan bu tescil kararından büyük mutluluk duyuyorum.
Sürdürülebilir kalkınmadan kız çocuklarının eğitimine, aile ekonomisinin güçlendirilmesinden kültürel mirasın geleceğe taşınmasına kadar birçok alanda bu tescilin önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Antep İşi’nin yaşatılması için eğitim kursları düzenlediklerini söyleyen Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Anneden kıza, neneden toruna aktarılan bu özel nakışı gelecek nesillere taşımak için sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte kapsamlı bir çalışma yürüttük.
Çeyiz sandıklarından çıkardığımız bu değerli işi modern tasarımlarla yeniden yorumlayarak kullanılabilir hale getirdik.
UNESCO’nun tesciliyle birlikte genç kızlarımıza yeni fırsatlar sunulacağına, aile ekonomisinin güçleneceğine ve bu mirasın 21. yüzyılın tasarım anlayışıyla dünyaya tanıtılacağına inanıyorum.”
Yorum Yazın