01 Mayıs, 2024, Çarşamba
DOLAR32.4835
EURO34.7878
ALTIN2422.4

Antep İşi Nakışı, Kültürel Miras Listesi Adayı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Antep İşi Nakışı, Kültürel Miras Listesi Adayı
Abone ol
Gaziantep'in kadim el sanatlarından biri olan Antep İşi Nakışı, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmek için aday gösterildi.

Gaziantep'in kadim el sanatlarından biri olan Antep İşi Nakışı, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmek için aday gösterildi.

2025 yılında yapılacak değerlendirmede, bu nadide el sanatının tüm dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Antep İşi Nakışı'nın tarihi 400 yıla kadar uzanıyor. Geçmişte çeyizliklerde, giyim eşyalarında ve süslemelerde yaygın olarak kullanılan bu el sanatı,

günümüzde ne yazık ki eski önemini kaybetmeye başlamış durumda. UNESCO adaylığı ile bu durumun değişmesi ve Antep İşi'nin hak ettiği değeri görmesi amaçlanıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile Antep İşi Nakışı'nın yaşatılması için çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda, GASMEK'lerde ücretsiz kurslar düzenlenerek kursiyerlere Antep İşi teknikleri öğretiliyor. Bugüne kadar 1010 kişiye eğitim verilen proje kapsamında,

kursiyerler elde desen hazırlama, araç-gereç kullanma ve iğne tekniklerini uygulama gibi beceriler kazanıyor.

Verilen eğitimler sayesinde Antep İşi Nakışı'na ilginin arttığı gözlemleniyor.

Özellikle genç kursiyerlerin yoğun ilgi göstermesi, bu geleneğin gelecek nesiller tarafından da yaşatılacağına dair umut veriyor.

Antep İşi Nakışı sadece klasik çeyizlik eşyalarda değil, günümüzün modern ihtiyaçlarına da uyarlanarak kullanılıyor.

Takı, terlik, çanta gibi aksesuarlarda kullanılan bu nakış, geleneksel sanatın modern dünyayla buluşmasına güzel bir örnek oluşturuyor.

2025 yılında yapılacak UNESCO değerlendirmesinde Antep İşi Nakışı'nın insanlığın ortak mirası olarak kabul edilmesi ve korunması için önemli bir adım atılacak.

Bu sayede bu nadide el sanatı uluslararası alanda tanınacak ve gelecek nesiller için korunmuş olacak.

Helvacıkara - Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi birim sorumlusu Yelda Kına Antep İşi Nakışı kültürünün tarihine ve kullanım amaçlarına değinerek,

“Bizim kültürümüzde önemi çok eski tarihlere dayanıyor. Yaklaşık 400 yıl öncesinde bile Antep İşi Nakışı’nın işlendiğini gösteren örnekler günümüze ulaşmıştır.

Çok eski tarihlerde günlük yaşamlarda kullanılan özellikle süsleme amaçlı genç kızların çeyizlerinde, giyim eşyalarında kullanılan bir tekniktir.

Fakat günümüzde bu olabildiğince kısıtlı imkanlarla kısıtlı alanlarda kullanılmaktadır. Eski önemini artık kaybetmeye başladı.

Zaten bizim amacımız da UNESCO’ya bunu dahil ederek, tekrar bu sanatımızın gün yüzüne çıkmasını kolaylaştırmaktır” diye konuştu.

Antep İşi Nakışı’nın tekniklerini anlatan Kına açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“Antep İşi Nakışı çeşitli iğne teknikleriyle 101 farklı nakış tekniğiyle iplik çekilerek, sarma yapılarak ve doldurularak işlenebilen bir nakış çeşididir.

Kullanılan malzemeler doğal malzemelerdir. İpekli iplikler, pamuklu kumaşlar bahsettiğimiz 101 teknik üzerine kullanılmaktadır.

Bizde gerek kurslarımızda gerek Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki çeşitli faaliyetlerle biz bunları yaşatarak, özellikle gençlerin günlük kullanımlarına uygun hale getirerek günümüzde bunların devamlılığını sağlamaya çalışıyoruz.

Bunun içinde çeşitli takı, terlik, çanta vb. günlük kullanım ürünlerinde bunları kullanarak günlük hayata adapte etmeye çalışıyoruz.

Gençlerde merak ediyorlar, benimsiyorlar ve kendileri kullanmak için çaba sarf ediyorlar.

Çünkü özellikle kursiyer başvurularımızda gençlerin daha çok olduğunu görüyoruz ve bu bizi çok mutlu ediyor.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Polis ve jandarmadan motosiklet sürücülerine yelek hediyesiÖnceki Haber

Polis ve jandarmadan motosiklet sürücüle...

Diyarbakırda parmağı kopan genç ambulans helikopter ile hastaneye sevk edildiSonraki Haber

Diyarbakırda parmağı kopan genç ambulans...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar