20 Ekim 2026, Salı
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Amasyada 2 bin 600 yıllık tandır keşfedildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Amasyada 2 bin 600 yıllık tandır keşfedildi
Abone ol
Amasya’daki Oluz Höyük Kazılarında 2bin600 Yıllık Tandır Keşfedildi.

Amasya’daki Oluz Höyük kazılarında 2 bin 600 yıllık tandır keşfedildi. Kazı başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, Pers dönemine ait pişirilmiş killi topraktan yapılmış tandırın, günümüzde kullanılan tandırlarla aynı görünümde olduğunu açıkladı.

19 yıldır süren kazıların bu yılki etabında buldukları tandıra ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Dönmez, "Tandırın gövdesi zeminin altına yerleştirilmiş. Bu tandır bugünkü Anadolu’da kullanılan tandırlara birebir benziyor. Tek farkı 2 bin 600 yıllık olması" dedi.

2 yıl önce de keşkek tenceresi bulunmuştu

Anadolu’da Neolitik dönemden itibaren ekmek yapımında tandır benzeri ünitelerin bulunduğuna işaret eden İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, "Tandırın karşısında hamur açmak yada buğday öğütmek için kullanılan tezgah taşıyla da karşılaşıldı. Bu keşifle aslında Anadolu’nun kadim pişirme geleneklerinin ve ünitelerinin ne kadar köklü olduğunu bize gösteriyor. 2 yıl önce de Pers dönemine ait saray mutfağında toprak tencere ile içinde kemik parçaları ve tahıl taneleri bulmuştuk. Bu tencerede keşkek yapılmış. Muhtemelen keşkek de bu tandırlarda pişiriliyordu" şeklinde konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Araçlarını soğuktan korumak için battaniyelerle örtüyorlar Önceki Haber

Araçlarını soğuktan korumak için battani...

Bilim Kurulu toplantısı Rektör Hacımüftüoğlunun katılımıyla gerçekleştirildi; Bilim temelli sosyal politikalar vurgusu Sonraki Haber

Bilim Kurulu toplantısı Rektör Hacımüftü...

Yorum Yazın

aaaaa

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar