28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3245
EURO35.1139
ALTIN2302.2

Aliyev: “Paşinyan ile 7 Aralıkta Brükselde planlanan görüşme gerçekleşmeyecek”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aliyev: “Paşinyan ile 7 Aralıkta Brükselde planlanan görüşme gerçekleşmeyecek”
Abone ol
AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV, ERMENİSTAN BAŞBAKANI NİKOL PAŞİNYAN İLE 7 ARALIK’TA BELÇİKA’NIN BAŞKENTİ BRÜKSEL’DE YAPILMASI PLANLANAN GÖRÜŞMENİN GERÇEKLEŞMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile 7 Aralık’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılması planlanan görüşmenin gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki ADA Üniversitesi’nde düzenlenen “Orta Koridor Boyunca: jeopolitik, güvenlik ve ekonomi” başlıklı uluslararası konferansa katıldı.

Konferansta soruları yanıtlayan Aliyev, Ermenistan ile planlanan görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Görüşmenin 7 Aralık’ta Brüksel’de yapılması gerekiyordu. Ancak dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, bana AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in ofisinin kendisiyle temasa geçtiğini bildirdi.

Ermenistan Başbakanı’nın bu toplantıya ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da katılması halinde katılabileceğini söylediler. Bu da görüşmenin gerçekleşmeyeceği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

“Paşinyan’ın talebi, barış görüşmelerini bozma girişimi”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un bir röportajında Azerbaycan’ı eleştirdiğini ve gerçek dışı suçlamalarda bulunduğunu belirten Aliyev, “Daha sonra Fransa Senatosu’nun tamamen kabul edilemez ve hakaret edici malum yasa tasarısı kabul edildi.

Fransa Ulusal Meclisi’nin Azerbaycan karşıtı bir yasa tasarısı daha kabul etmesi bekleniyor. Yasa tasarısının metninin Fransa ve Ermenistan tarafından birlikte hazırlanan, suçlamalar ve uydurmalarla dolu ön versiyonu Azerbaycan tarafında var.

Fakat bizim sadece Bağlantısızlar Hareketi’nde değil, Avrupa’da da dostlarımız var. Dolayısıyla bu Azerbaycan karşıtı tasarı formaliteden başka bir şey değildir” dedi.

Bütün bunlar dikkate alındığında Fransa’nın barış görüşmelerine katılamayacağının ortada olduğunu belirten Aliyev, “Bu onların hatası, bizim değil. Çünkü ne ABD ne de Rusya hiçbir zaman resmi düzeyde taraf olmamıştır.

Bu, 7 Aralık görüşmesinin gerçekleşmeyeceği ve bizim diğer alternatifleri değerlendireceğimiz anlamına geliyor. Bakalım arabulucu rolünü kim üstlenecek ve bu hangi platformda gerçekleşecek.

Paşinyan’ın Macron’un Brüksel görüşmesine katılma talebini, barış görüşmelerini bozma girişimi olarak görüyorum” diye konuştu.

“İran hiçbir zaman sınırımızda birkaç ay içinde iki askeri tatbikat yapmamıştı”

İran’ın üç Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Mahmud Ahmedinejad ve Hasan Ruhani ile çalıştığını belirten Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Tüm bu yıllar boyunca bugünküne benzer bir durum hiç yaşanmadı.

İran hiçbir zaman sınırımızda birkaç ay içinde iki askeri tatbikat yapmadı. Hiçbir zaman bu kadar Azerbaycan’a yönelik kin ve tehdit dolu açıklamalar yapılmamıştı. Biz Azerbaycan karşıtı her türlü açıklama ve eyleme her zaman cevap verdik ve vereceğiz.

Bu nedenle İran sınırında, onlardan korkmadığımızı göstermek için askeri tatbikatlar yapmak zorunda kaldık. Biz yaşam tarzımızı, Azerbaycanlıları, aynı zamanda İran’da yaşayan Azerbaycanlıları korumak için elimizden geleni yapacağız. Onlar halkımızın bir parçası” dedi.

“İran’da Azerbaycan dilinde eğitim veren okul yok”

Azerbaycan’da 300’den fazla Rusça eğitim veren okul bulunduğunu dile getiren Aliyev, “Ayrıca Azerbaycan’da 10 okulda Gürcüce eğitim de veriliyor. Gürcistan’da 116 Azerice eğitim veren okul bulunmakta. İran’da Ermenice eğitim veren okullar var ama Azerice eğitim veren okul yok.

Bu nasıl olabilir? Birileri bunun iç işlerine müdahale olduğunu söylerse, kesinlikle reddederiz. Azerbaycan’ın dış politikası gün gibi ortadadır. Biz hiçbir devletin iç işlerine karışmadık ve karışmayacağız.

İran okullarında Azerice eğitim verilmesi konusunu gündeme getiriyoruz, çünkü aksi takdirde ana dillerini konuşan İranlı Azerbaycanlılar dilin edebi yönünü kaybeder ve Azerbaycan dili hane düzeyinde kalır" ifadelerini kullandı.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TDP Genel Başkanı Sarıgülden 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü açıklamasıÖnceki Haber

TDP Genel Başkanı Sarıgülden 25 Kasım Ka...

OPPO'nun Kablosuz Kulaklığı Enco Air2, Türkiye'de Satışa SunulduSonraki Haber

OPPO'nun Kablosuz Kulaklığı Enco Air2, T...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar