
Adana'da tüm zamanların en sıcak Haziran ayı yaşanırken, berber Ahmet Uluçay, klima sayesinde hayatta kalabildiklerini belirterek, klimayı icat eden Willis Haviland Carrier'in isminin Adana'da bir parka ya da caddeye verilerek ölümsüzleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Adana'da tüm zamanların en sıcak Haziran ayı yaşanırken, berber Ahmet Uluçay, klima sayesinde hayatta kalabildiklerini belirterek, klimayı icat eden Willis Haviland Carrier'in isminin Adana'da bir parka ya da caddeye verilerek ölümsüzleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Haziran ayının başlamasıyla birlikte tüm Türkiye, Afrika'dan gelen sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi.
Özellikle Türkiye'nin en sıcak şehirlerinden biri olan Adana, bu sıcak hava dalgasından en çok etkilenen iller arasında yer aldı.
Sıcaklık 43 dereceye kadar yükselerek tüm zamanların en sıcak Haziran ayının yaşanmasına sebep oldu.
Kentte özellikle saat 11.00 ile 16.00 arasında nefes almak bile zorlaşırken, vatandaşlar perişan oldu.
Ev ve iş yerlerinde aşırı sıcaklardan dolayı 24 saat klima çalışıyor. Klima olmadığı zaman hayatın durduğu Adana'da berber Ahmet Uluçay, 1902'de ilk elektrikli klima ünitesini icat eden Willis Haviland Carrier'in isminin şehirde bir caddeye veya parka verilerek ölümsüzleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Uluçay, Adana için klimanın çok önemli bir icat olduğunu, klima olmadığı zaman Adana'da 3 ay hayatın durma noktasına geldiğini belirterek, Carrier'in Adanalılar için çok önemli bir yeri olduğunu kaydetti.
"Adana'nın çok sıcak olduğunu dikkate alarak," dedi Uluçay, "bu yüzden de insanlar çok sinirli oluyorlar. Carrier olmasaydı ve klimayı bulmasaydı Adanalılar ne yapardı acaba?
Gerçekten Adana halkı vefalıdır. Biz Adana mülki amirlerimizden, belediye başkanlarımızdan sokaklara, bir caddeye veya bir parka vefa gösterilerek isminin verilmesini istiyoruz.
Bu konunun da ciddi bir şekilde takipçisi olacağız. Bizler kuaförüz. Tıraş ederken insanlar klima olmasaydı ne yaparlardı? Biz bu konforu veremeseydik tıraş edemezdik.
Geçmişte eski berberler havlularla yelleyerek tıraş etmişlerdi. Bizler şimdi buz gibi ortamlarda rahat rahat terlemeden klimaların sayesinde tıraş ve kesimlerimizi gerçekleştiriyoruz."
Tıraş olmaya gelen bir müşteri ise, "Klima olmasaydı eğer şu an burada tıraş olamazdım.
Çok terlerdim, eski kuaförümde klima yoktu. O yüzden tıraş olmak için orayı çok tercih etmiyordum. Burada yaşamak zor.
Biz sıcakta yaşayarak hayatımızı kısaltıyoruz. Klima olmasaydı burada yaşayamazdık.
Bu yüzden Carrier'i Adana'da yaşatmak istiyoruz," diye konuştu.
Adana’da geçen sene klimanın mucidi Carrier adına tatlı dağıtılmıştı.

Yorum Yazın