160x600
29 Haziran, 2025, Pazar
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

1999 öncesi yapılan binalara dikkat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
1999 öncesi yapılan binalara dikkat
Abone ol
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ (BŞEÜ) MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARI HATAY İLİNDE ÇALIŞMALARDA BULUNDU

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Rektör Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Karakurt, Kahramanmaraşta yaşanana depremin yüzeye yakın gerçekleşmesinin, yapılara etki eden ivme değerlerini artırmasına neden olduğunu, son depremlerin 1999 öncesi inşa edilen yapılarda ağır hasarlar verdiğini söyledi.


BŞEÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim görevlileri Hatay’da hasar tespit çalışmalarda bulundu. İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Burak Görgün, Dr. Öğr. Üyesi Ali Erdem Çerçevik, Dr. Öğr. Üyesi Murat Aras, Öğr. Gör. Dr. Emrah Taşdemir, Öğr. Gör. Ahmet Ferdi Şenol ve Arş. Gör. Nazım Çağatay Demiral’dan oluşan ekip depremden hasar gören yapılarda AFAD ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde incelemelerde bulundu.


Görevlerini ve tespitlerini yaparak dönen ekipten Dr. Öğr. Üyesi Burak Görgün, Dr. Öğr. Üyesi Ali Erdem Çerçevik ve Dr. Öğr. Üyesi Murat Aras ikinci bir görevle Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bulunan sanayi yapılarındaki hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.


Konuyla ilgili olarak BŞEÜ Rektör Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Karakurt, bölümün öğretim elemanlarının gönüllü olarak deprem bölgesinde önemli tespitlerde bulunduklarını belirterek, bu tespitler ışığında yıkıma ya da ağır hasara uğrayan yapılarda karşılaşılan sorunlar üzerine yapılan ön değerlendirmeler hakkında bilgi verdi. Karakurt yaptığı açıklamada, “Öncelikle milletimizin başı sağ olsun. Son yıllarda görülen en şiddetli depremlerden ikisi ne yazık ki çok kısa aralıkla 11 ilde etkili olmuştur. Yapı stoku olarak ağırlıkla betonarme yapıların bulunduğu deprem bölgesinde yıkıma ya da ağır hasara sebep olan bazı yapılarda tek bir sorun yerine çoklu eksikliklerin de var olmasının neden olduğu durumlar hocalarımızca belirlenmiştir. Depremin yüzeye yakın gerçekleşmesinin yapılara etki eden ivme değerlerini artırmasının oldukça yıkıcı bir etkiyle özellikle 1999 öncesi inşa edilen yapılarda ağır hasara yol açtığı görülmüştür. Ön değerlendirmelerde tasarım hataları, beton kusurları, yetersiz donatılandırma, zemin problemleri ve yumuşak kat gibi yapısal sorunların tek başına ya da bir arada bulunmasının yıkımda etkili olduğu kanaatine varılmıştır. İnceleme ekibinin görevlerini tamamlaması sonrası detaylı değerlendirmeler yapılarak rapor haline getirilecektir” ifadelerini kullandı.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İpekyolunda kantin denetimleri devam ediyorÖnceki Haber

İpekyolunda kantin denetimleri devam edi...

Sinopta gümrük kaçağı puro ve elektronik sigara ele geçirildiSonraki Haber

Sinopta gümrük kaçağı puro ve elektronik...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar