29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3786
EURO35.0153
ALTIN2324.8

Merkezsiz, Arzı Sınırlı, Kişiden Kişiye Ödeme Sistemi: Bitcoin Nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Merkezsiz, Arzı Sınırlı, Kişiden Kişiye Ödeme Sistemi: Bitcoin Nedir?
Abone ol
Özellikle 2017 yılında yaşanan büyük rallinin ardından “Bitcoin nedir?” aramasının arttığını ifade edebiliriz.

Özellikle 2017 yılında yaşanan büyük rallinin ardından “Bitcoin nedir?” aramasının arttığını ifade edebiliriz. Ancak Bitcoin’in ana akım medyada sürekli gördüğümüz “ponzi şeması, dolandırıcılık girişimi, balon” gibi bir tanımı olmadığının öncelikle altını çizmek gerekiyor. Şimdi Bitcoin gerçekten nedir bir bakalım.

Bitcoin Nedir?

Öncelikle Bitcoin’in temel özelliklerini sayıp sonrasında bu temel özellikler üzerinde durmak faydalı olacaktır. Bitcoin’in temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Merkezsiz
  • Kişiden kişiye ödeme sistemi
  • Arzı sınırlı
  • Temel teknolojisi Blockchain
  • Yaratıcısı bilinmiyor

 

Bitcoin’in belki de en önemli özelliklerinden birisi merkezsiz olması. Çünkü günümüzde geleneksel finansal sistem tamamen hükümetler, merkez bankaları ve finansal kurumlar gibi kuruluşların merkezde olduğu ve yönettiği bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla geleneksel finansal sistemde merkezdeki kurum neyin nasıl olmasını isterse işler oluyor. Ancak Bitcoin’de işler böyle yürümüyor. Bitcoin’in herhangi bir merkez bankası, hükümet ya da finansal kurumla bağlantısı bulunmuyor. Dolayısıyla Bitcoin’de ne olacağını Bitcoin’i kullananlar belirliyor. Bununla birlikte herhangi bir üçüncü tarafa ihtiyaç merkezsizlikle ortadan kalktığı için uzun prosedürler de ortadan kalkmış oluyor.

 

Bu noktada Bitcoin’in kişiden kişiye ödeme sistemi olma özelliği devreye giriyor. Üçüncü taraflara ihtiyaç olmadığı için kişilerin kendileri arasında Bitcoin gönderimi yapmaları mümkün hale geliyor. Geleneksel finansal sisteme bakıldığında bir para transferinin birçok prosedürü olduğu görülüyor. Öncelikle her iki tarafın da banka kullanıcısı olması gerekiyor. Ayrıca gönderilecek para önce banka ya da finansal kurum onayından geçeceği için işlem süreleri uzuyor. Arada bir kurum olduğu için işlem ücretleri de oldukça yüksek.

 

Bitcoin’de ise gönderilen paranın miktarına bağlı olmaksızın ücret değişmiyor ve bu ücret geleneksel finansal sisteme kıyasla oldukça düşük. Buna ek olarak herhangi bir üçüncü taraf onayına ihtiyaç olmadığı için işlemler yaklaşık olarak 10 dakika içinde gerçekleşiyor.

 

Öte yandan Bitcoin’in arzının sınırlı olması ve başından bu miktarın belirlenmiş olması pek çok avantaj sağlıyor. Öncelikle CoinTürk haber sitesinde de belirtildiği gibi özellikle pandemi ile birlikte hükümetler yardım amaçlı ve ekonomilerini düzeltmek için tekellerinde olan para basma yetkisini kullanıyor. Bu da o para biriminin değerinin düşmesini sağlıyor. Ama Bitcoin’in arzı az önce belirttiğimiz gibi en başından beri belli ve 21 milyon adet ile sınırlı. Zaten bu noktada da Altın gibi değerli metallerden ayrılıyor. Altın’ın da arzı sınırlı ancak ne kadar olduğu bilinmiyor.

 

Bitcoin’in arzı sınırlı olduğu için ve madencilik ödülü yarılanması ile her 4 yılda bir arz azaldığı için genel iktisat kuralları gereği değerinin sürekli artması bekleniyor. Çünkü arzı az olan bir varlığın talebi aynı kalırsa ya da artmaya devam ederse o varlığın değeri artar.

 

Blockchain Teknolojisi ve Bitcoin’in Yaratıcısı

 

Bitcoin’in altında yatan teknoloji olan Blockchain sistemin güvenli olmasını sağlıyor. Blockchain, tüm dünyaya dağılmış bir ağ şeklinde bulunuyor ve isteyen herkes buradaki kayıtlı işlemleri görebiliyor. İşlemler üst üste yazılarak bloklar halinde zincire eklendiği için de bir işlemde değişiklik yapabilmek için hem o işlemden sonraki bütün zincirin değiştirilmesi hem de bunun dünya üzerinde dağıtık halde bulunan bütün Blockchain’lerde yapılması gerekiyor. Dolayısıyla Blockchain’e kaydedilen bir işlemin değiştirilmesi imkansıza yakın hale geliyor.

 

Son olarak “Bitcoin nedir?” denildiğinde hemen arkasından “Bitcoin’i kim buldu” sorusu geliyor. Bitcoin’in yaratıcısının Satoshi Nakamoto takma adlı kişi ya da kişiler olduğu biliniyor. Ancak net bir şekilde bu kişi yada kişiler kim herhangi bir bilgi bulunmuyor. Bu zamana kadar Nakamoto ile ilgili olası birçok isim öne sürüldü ama bunlardan hiçbirinin Nakamoto olduğu kanıtlanamadı.

 

Aslında Bitcoin’in kimler tarafından piyasaya sürüldüğünün bilinmemesi merkezsizlik olgusu açısından büyük önem taşıyor. Bu sebeple de daha uzun bir süre Bitcoin’in arkasındaki ismin ortaya çıkacağı düşünülmüyor.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar