20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Kuru soğan üreticinin yüzünü güldürmedi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kuru soğan üreticinin yüzünü güldürmedi
Abone ol
OSMANİYE’de kuru soğan üreticisi, bu yıl fiyatların beklenen seviyede olması nedeni ile hayal kırıklığına uğradı.
 OSMANİYE’de kuru soğan üreticisi, bu yıl fiyatların beklenen seviyede olması nedeni ile hayal kırıklığına uğradı.


Kuraklığın her üründe olduğu gibi soğanı da etkilediğini ve sekiz yıldır bu işle uğraştığını belirten çiftçi 38 yaşındaki Murat Savaş, “Soğanın kilosu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 40 kuruştan gitmekte, maliyetler daha da yüksek işin içinden şuanda çıkamıyoruz” dedi.



Aslanlar Mahallesi Dervişiye Köyü yolu üzerindeki 200 dönümlük araziye kuru soğan ekimi yaptıklarını belirten Savaş, “Geçen yıl aldığımız mahsul ile bu yıl arasında pek bir fark yok. Yaklaşık bin ton ürün elde ettik. Kuraklıktan dolayı sulama için maliyet arttı. Bu sene soğandan kar edemedik. İşçi parası maliyetini anca kurtarıyor” dedi.



Şanlıurfa’dan 100’ün üzerinde soğan işçisi olarak Osmaniye’ye geldiklerini ve yevmiye usulü çalıştıklarını belirten 43 yaşındaki Aziz Çavuş, bu sene soğanın tadının para etmediği için olmadığını söyledi.


Çavuş, “Geçen yıl kilosu 40-50 kuruştan satılıyordu bu yılda aynı paradan gitmekte.  Böyle olunca da tarla sahibi de, esnafı da para kazanamıyor. İşçi parasını geç alıyor. Para olmadığı için esnaf ödeme yaparken çeklerle ödeme yapıyor. Her şey birbirine bağlı olarak sıkıntıları getirmektedir.” Dedi.


Yaklaşık 20 yıldır tarla işçisi olarak çalışmakta olduğunu belirten Aziz Savaş, “Soğan yaklaşık 5 yıldır para ettiğini görmedik. Hep zarar ettiği için üreticinin yüzünü güldürmemekte. Geçen yıl Ankara’da çalışırken soğan 20 kuruştu, maliyet 20 kuruş esnaf satıyor 25 kuruşa. Bunun ticaretini yapan ne zamana kadar yapabilir. Buna deniz olsa ne kadar dayanabilir. Yevmiyelerle geçen yıl 30 liraydı bu yılda yine 30-35 lira. Bir insan sabah 06.00’da tarlaya giriyor akşam 19.00’lara kadar çalışıyor. Bunun da sonucu nasıl olacak bunu da kimse bilmiyor ve hiç kimse de bu konuda el atmıyor” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar