29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3898
EURO35.0768
ALTIN2326.0

Ari işletme belgesi hak sahibine verildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ari işletme belgesi hak sahibine verildi
Abone ol
Osmaniye’de hayvan hastalıklarından 2. kez ari işletme belgesi hak sahibine verildi.

Osmaniye’de hayvan hastalıklarından 2. kez ari işletme belgesi hak sahibine verildi.

Hayvanlardan  insanlara  bulaşabilen  (zoonoz)  hastalıklardan  halk  sağlığının  korunması amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan "Ari İşletme Desteklemesi" projesi kapsamında Osmaniye’nin Düziçi İlçesinde İsmail Ela'ya ait işletme 'Hastalıktan Ari İşletme' sertifikası almaya hak kazandı.

Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam Ari işletme ile ilgili yaptığı bilgilendirmede; 
Ari İşletme; "Karantina ünitesine sahip, hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartlara tüm hayvanları şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine hastalıklardan ari işletme denilmektedir."

Bu hastalıklar halk sağlığı açısından büyük risk teşkil etmektedirler. 2010 yılı itibarı ile Avrupa Birliği ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ortak proje başlatarak  ülkemizdeki  hayvancılığı  daha  sağlıklı  ve  sürdürülebilir  bir  hale  getirmek  için Hastalıktan Ari İşletme sertifika programına başlamışlardır.”dedi.

Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası ile ilgi açıklamasını sürdüren, İl  Tarım ve Orman Müdürü  İbrahim Sağlam; "Proje kapsamında, işletmeler 6 ayda  bir  tam  teşekküllü  sağlık  taramasından  geçirilir,  bağımsız  laboratuarlar  tarafından  her hayvandan alınan kanlar analiz edilir, tüm sonuçlar temiz çıktığı taktirde işletme "Hastalıktan Ari İşletme Belgesi" almaya hak kazanır ve işletmedeki her hayvan devlet tarafından maddi olarak desteklenir."diye konuştu.

Düziçi İlçesindeki İsmail Ela'ya ait hayvancılık işletmesi sertifika  için  gerekli  tüm  işlemlerden  geçerek  "Hastalıktan  Ari  İşletme  Belgesi"  almaya  hak kazandı.  İşletme  bundan  sonra  da  çiğ  sütün  arzı  için  de  Tarım  ve  Orman  Müdürlüğü  Gıda biriminden uygunluk belgesi alarak piyasaya çiğ süt satışı yapabilecek.

Ayrıca işletme Tarımsal Desteklemelere ilişkin 26/02/2018 tarih ve 30044 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2018 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu kararı kapsamında 100 başa kadar düve alımında  %  30'u  kadar  desteklemesinden  yararlanmak  isteyen  yetiştiricilere  düve  tedariki yapabilecek. İsmail Ela ile beraber İlimizdeki Hastalıktan Ari İşletme sayısı ikiye yükselmiş oldu.

İsmail Ela'ya ait Damızlık Düve Üretim Merkezi Bakanlığın destekleriyle Mart ayında hizmete açılmıştı. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar