25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5901
EURO35.0253
ALTIN2422.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Zamanla alışırız

Her yeni uygulama başlarken, ağır, aksak ve altyapısı hazırlanmadan hayata geçirildiğine tanık oluyoruz.


Sağlık kurumlarında muayene ücretlerinin Eczaneler tarafından alınması uygulamasında aksaklıklar yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor. Ardından e-reçete uygulaması başlatıldı, bunda da sıkıntılar yaşanıyor. Hasta ilaç almak için Eczaneye geliyor, e-reçete için bilgisayara giriliyor, ilaç görünmeyebiliyor. Bu sıkıntının ardından farklı sıkıntılar da ortaya çıkıyor.


Geçtiğimiz günlerde ilaç almak için Eczaneye gittiğimde geriye dönük 4 muayene ücreti ortaya çıktı. Devlet Hastanesi’ne gittiğim yazıyor, bir iki ay değil, aylar öncesinde tarih belirtiliyor. Oysa bundan on gün öncesinde eczaneden ilaç alırken muayene ücretim olduğu söylenmemişti. Aylar sonrasında insanın önüne 4 ayrı muayene ücretin var denildiğinde şok olmamak elde değil.


Bir gün sonrasında bir arkadaşım yine aynı durumla karşılaştı. Ona da geriye dönük 4 aynı muayene borcu olduğu söylenmiş. Eczacı ile görüşüyoruz, sistemin geç kayıt yaptığını anlatıyor bize. 5 aylık muayene ücreti neden bu kadar geç sisteme düştüğü konusu ise, altyapının yetersiz ve eksik olmasından olarak düşünüyorum.


Geriye dönük 4 ayrı muayene ücreti olarak benden 20 Tl istendi, oysa ikinci, üçüncü kez eczaneye gittiğimde bunlar neden istenmemişti. Üzerimde  o kadar para olmadığını düşünün, bir de aldığım ilacın fiyatı 2 Tl, ama ben 5 Tl muayene ücreti ödüyorum.


Bir terramcin mehlemi için  eczaneye ödenen 5 Tl muayene ücretine siz olsanız tepki göstermez misiniz?


Şimdi ekmekler üzerinde yeni bir uygulama başlatıldı. Altyapısı hazır mı diye düşünelim. Fırıncılar bu uygulamanın altyapısının hazır olmadığını söylüyorlar. Nasıl mı? İstenen ekmeğin üretilmesi için hazırlanan unların özel olması gerekiyormuş. Yani fabrikalardan gelen unun kepek ve tuz katkıları henüz ayarlanmamış veya fabrikalar böyle bir un üretimine yeni başlıyorlarmış.


Elde istenilen un olmayınca fırınca nasıl o ekmeği müşteriye çıkaracak diye akla geliyor.


Ekmekteki yeni uygulamaların taşınma, poşetlenme ve benzeri durumları fırıncılar tarafından uygulanabilir. Ancak istenilen ölçülerdeki un piyasaya sürülmeyince fırıncı ne yapacak?


Geçtiğimiz günlerde, e-devlet sistemindeki bazı aksak ve eksiklikleri konu edinmiştim. Örneğin bankaların durumu, resmi kurumlardaki yazışmalardaki aksamalar gibi.


Bugünlerde e-reçetede eczaneler sıkıntı yaşarken, fırıncılar da uygulamada sıkıntı yaşamaya başladılar.


Ne olurdu sanki, altyapıyı sağlam olarak hazırladıktan sonra  vatandaşın üzerinde uygulamaya başlatsaydınız. Ben yaptım, karar verdim oldu demekle olmuyor. Altyapıyı iyi hazırlamadığınız zaman sıkıntıyı halk çekiyor. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar