19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5841
EURO34.7839
ALTIN2487.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

“Yolunda yürüyen adam”

Osmaniyeli Avukat Şıhca Yavuz’un son kitabının adı. Ankara’da serbest Avukat olarak şu anda yaşamını sürdüren Yavuz, Osmaniye’nin Fakuşağı köyünden (şu anda mahalle oldu)

Osmaniye’nin ilk avukatlarından da olan Yavuz, 1957-58 yıllarında ilçede eğitim ve öğretime verilen önemi, bu konuda insanların birlikte hareket etmeleri, yerel basının desteklerini ve ilk lisenin kurulmasında yapılan çalışmaları konu edinen bir kitap yazdı.

Kitabın adına “Yolunda yürüyen adam” başlığını verirken, Av. Fikret Tuncer ile ilgili anılara ağırlık verdiğini görmekteyiz. Tuncer, Türkiye’de 124 lise bulunurken 125.’nci Lise’nin Osmaniye’de kurulması için  mücadele verenler arasında bulunan isim.

O yıllarda Osmaniye’deki gençler Lise öğrenimleri için çevre illere gitmek zorunda kalıyorlarmış. Kurulan bir derneğin çalışmaları sonucunda ilk özel lise kuruluyor, yıllar sonrasında ise bugünkü Atatürk Lisesi haline dönüştürülüyor.

Av. Şıhca Yavuz kitabını tanıtması sırasında, yerel basınla ilgili çok güzel sözler konuştu. Yerel basının bir kampanyayı desteklemesi ile o yerde başarılı sonuçların alınabileceğinden sözetti.

Bu günlere gelindiğinde yerel basın bir kentin gelişmesi için kampanyalara ne kadar katkıda bulunduğu aklıma geldi. Bırakın kentin gelişmesi için düzenlenen kampanyalara destek olmayı, köstek olmak isteyen yerel basının bile var olduğun tanık olduğum bir süreç yaşamaktayız.

Etkinlikleri yok saymak, olaylara farklı gözlerle bakmak, duyarsızlık içerisinde bulunmak, insanları ötelemek, aşağılamak ve benzeri yazıların sütunlarda yer aldığı bir yerel gazetecilik anlayışı yerleştirilmek isteniyor.

Av. Yavuz’un bir sözü çok dikkatimi çekti; “mesleğinin dışında başka işle uğraşmayan adam, yolunda yürüyen adamdır”

Bu tümceyi iyi okumak ve iyi algılamak gerekiyor. Mesleğinin dışında başka mesleklere yakın işlerle uğraşanlar her iki işi de yarım ve yetersiz yapabileceği anlamına gelir.

Her kişi kendi mesleği ile ilgili en ayrıntılı noktalarına kadar bilgi sahibi olmalı ve o işinde başarılı olabilmek için uğraş vermelidir.

Osmaniye’de Üniversite kurulması için imza kampanyası başlattığımız günleri anımsıyorum. Gazetemizin sahibi İlyas Kör, Kıbrıs Şahidi Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu parkının önünde stant açarak, Osmaniye’de Üniversite kurulması için imza kampanyasına vatandaşların imza atmaları için günlerce stantın başında kalmıştı.

O günlerde bazı insanların Osmaniye’de Üniversite kurulmasına karşı tavırlar içinde olduklarına bile tanık olmuştuk. Üniversiteli gençlerin, Osmaniye’ye gelmeleri halinde buradaki sosyal yaşamın farklı olacağı düşüncesi ile kampanyaya katılmayanlar, hatta bazı yerel gazetelerin sütunlarında tek sözcük bile yazmadıkları olaylarına bile tanık olmuştuk.

Gün oldu Üniversite kuruldu, şu anda 10 bin dolayında gencimiz bu okulumuzda eğitim ve öğretim görüyor. Osmaniyeli gençler Üniversite okumak için başka illere gitmiyorlar.

İşte 1957-58 yıllarında da Lise olmadığı için aynı amaç ve düşünce ile kampanya başlatıp, başarıya ulaşılan bir eğitim yuvasının kurulması çalışmalarını konu edinen bir kitabı görüyoruz. Kitabın yazarı başta olmak üzere, Lisenin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar