29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3847
EURO35.0663
ALTIN2326.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yıllar ve Yollar…

Geçmiş yıllara doğru baktığımızda önce yaşadığımız şehirde neler vardı, neleri görüyor ve nasıl yaşıyorduk?

Bugünlere geldiğimizde çevremizde neleri görüyoruz ve nasıl yaşıyoruz.

Yıllara ve yollara baktığımızda; yılların neleri eskittiğini ya da yenilediğini gözlemliyorum.

Çocukluk ve gençlik yıllarımı anımsıyorum. Yıllar geçti aradan, yollarımız, yani sokak ve kaldırımlarımın durumunu düşünüyorum.

Yıllar neleri yeniledi, neleri gerilerde bıraktı?

Yollarımız dün nasıldı, bugün nasıl görünüyor? Yılların gerilerde bıraktığı o günkü yolları arıyor muyuz, yoksa bugünkü yollarımızdan memnun muyuz?

şehir merkezinden ayrılıp mahalle aralarına doğru giderken portakal ve yenidünya bahçeleri, burcu burcu kokan çiçeklerin evlerin balkonlarından sarktığı günleri anımsıyorum.

Şehir nüfusu artmaya başlayınca, inşaat sektörü de gelişmeye başladı. Çok katlı binalar yükselmeye başladı. Müteahhitler, Mühendisler bir araya gelerek çok katlı binalar yapmaya karar verdiler.

Tek veya iki katlı binaların bulunduğu arsaların üzerine 7-8 katlı binalar yaparak daire sayısını da düşündüğümüzde aynı m2’lik arsa üzerinde 14-15 ailenin yaşayabileceği çok katlı binalar yapılmaya başlandı.

Binalar yapılırken, şehirdeki portakal ve yenidünya ağaçları kesiliyor, yeşil alanlar daralmaya başlıyordu.

Çok katlı binaların çoğalması ile birlikte araçların park sorunu da ortaya çıkıyordu. Müteahhitler belediye ile yaptıkları görüşmeler ve bazı yasal düzenlemelerle çok katlı binalardaki araç parkları için daire başına belediye’ye para ödeyerek otopark yapmıyorlardı.

Bu sorunu Belediye üslenmiş oluyordu, ama yıllar geçti aradan, yollarımız daraldı, yıllarımız geçip giderken çok katlı binaların otopark sorunları bir türlü çözüme kavuşamadı.

İnşaatları yapanlar daire başına Belediyeye bedelini ödeyerek işin içinden çıkıyorlardı. Ya Belediye bu görevini neden yerine getir miyordu? Ya da ne zaman getirecekti?

Betonlaşan bir yerleşim birimi haline gelirken, bazı mahallelerdeki binaların görünümleri, yol ile arsa üzerindeki konumları da dikkat çekiyordu.

Binaların göze hoş görünmesini istiyordu insanlar. Balkonların, pencerelerin daha doğrusu yeni yapılan binaların göze hoş olmasını bekliyordu insanlar.

Oysa kentte yükselen binalar birbirine benziyor, yeni bir modern yapıyı göremiyorduk.

Sadece çok katlı binalar yapılıyor, arsalar sahibinden alınıyor, kat karşılığı veya ortaklardan alınan aidatlarla inşaatlar yükseliyordu.

Çocuk oyun alanları, araç parkları ve diğer bir çok gereksinimi bulunmayan binalara rastlamaya başlanıyordu. Hatta bazı Müteahhitler ya iflas ediyor, ya Belediye’den ruhsat alamadığı için sahiplerine teslim edemiyor, etse bile tapularını veremiyor veya daire sahipleri aylarca yaptıkları ödemeler karşısında dairelerine kavuşamadıkları gibi perişan duruma düşüyorlardı.

Müteahhitlerin hızla çoğaldığı bir döneme girdiğimiz son yıllarda, yeşil alanlarımızın korunması, çok katlı binaların çocuk oyun alanları ile otopark sorunlarının çözümlenebilmesi için yetkililerin gerekli çalışmalarını bekliyoruz. Yollarımızı yılların eskitmeyip, yenilemesi umudu ile, saygılar…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar