29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3926
EURO35.0917
ALTIN2324.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yılanı neresinden tutarsınız!?

Yılan; sürüngenlerden olduğu gibi adı bile soğuk bir hayvandır.

Yılanla ilgili değişik halk deyimleri duymuşsunuzdur. “El eliyle yılan tut, onu da yalan tut!”, “Yılan gibi soktu!”, “Yılanın başı o!”, “Yılan gibi sıvışıp (kıvrılıp) gitti!” gibi halk deyimlerini çoğaltabiliriz.

Kırsal yerlerde yaşayanlar yılandan pek korkmazlar, hatta kuyruğundan tutma gibi heyecanlı olaylar yaşayanlar bile olmuştur. Yılanı kuyruğundan tutup, baş aşağı silkelediğinizde, belinin kırıldığını ve başını çevirip kuyruğundan tutan insanı ısıramayacağı (sokamayacağı) söylenir.

Yılanın soğuk bir hayvan olduğundan sözetmiştim, aynı hayvanın zehirinin ise tıpta ilaç yerine kullanıldığını duymuş olmalısınız.

İnsanoğlu yaşamında toplumsal yaşam süreci içerisinde, sosyal ve ekonomik anlamda kendilerinin dışındakileri ezip, sömürmeye başladığı anlarda sosyal ve toplumsal huzurluklar ortaya çıkar. Kavgaların başlangıcına bakıldığında; baskı, zorlama, emek sömürüsü, haksız eylemler görülmektedir.

Toplumsal yaşamda olaylara akıl ve mantık süzgecinden geçirilen bir düşünce ile bakmak önem taşır. Yaşanan bir olayın içerisinden birkaç sözcüğü çekip çıkarmak ve onu somutlaştırmak sureti ile kamuoyu ile paylaşma yanıltmacısı yapma doğru bir davranış olamayacağı gibi, tümcenin tamamının öğrenilmesi halinde, tümce içerisinde çıkarılan sözcüğü kullanan kişi, günün birinde kendi söyledikleri ile çelişki yaşayabilir.

Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmelere göz atmak gerekirse, aynı zamanda  yöneticilerimizin Dolar’ın seyri üzerinden değerlendirme yapmalarına baktığınızda neleri gördüğünüz mü, yoksa nasıl düşünüp konuştuklarınız mı  çevrenizde sorgulanabilir!

Dolar’ın Türk parası karşılığına göre tüketim ürünlerinin fiyatlarının belirlenmesi veya artışlara göre zam yapıldığının söylenilmesi olaylarını da mantıklı olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Dolar’ın düşmesi durumunda fiyatların düşmediği, ancak yükselmesi halinde artış göstermesi olayını mantığınıza göre değerlendirmeniz gibi!

Ülkemizin tarım ve hayvancılık yönünden diğer ülkeler arasında önde ve farklı yerinin olduğu gerçeğinden yola çıkarsak; bugünlerde tarımsal ürünlerimizin pazardaki fiyatlarının bir doların üzerinden satılması olayını birileri çıkıpta bana açıklayabilir mi!?

Bir Dolar’ın TL karşılığı; 5.72 olarak son rakamları okuduğumuzda, topraklarımızda üretilen soğanın pazardaki kilosu bölgeye göre değişim göstererek; 6-10 Tl arası. Domatesin kilosu en az 7 Tl. Patlıcan ve Biber fiyatları ise  15 Tl üzerinde seyrediyor. Narenciyenin en fazla yetiştiği bölgemizde portakalın kilosunu 2.5 Tl’den alıyoruz. Maydanozun bir demeti ise 2 Tl. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.

Bir ülke topraklarında üretilen ürünler tüketiciye sunulurken, Dünyanın Jandarması konumunda kendini göstermeye çalışan ABD’nin para birimi Dolar’ın fiyatının üzerinde yerli ürünlerimizin tüketiciye sunulması olayını birileri çıkıp ta  halkımıza anlatabilir mi?

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın “Yatağa aç giren vatandaşlarım var iken, Bolu’da Türk halkının vergilerinden oluşan bütçemizden Suriyelilere bir tek kuruş yardım yapılmayacaktır.” Sözleri  tartışma konusu oldu.

Özellikle de AKP’liler bu sözleri sosyal medyada eleştirdi! Oysa mantıklı kişi; “Yatağa aç giren vatandaşlarım” sözünü anlamalıydı! Yılanı; bayından, belinden veya kuyruğundan mı tuttuğunuz önemli!... Saygılarımla… 
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar