24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5884
EURO34.952
ALTIN2430.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yetersiz Denetimler

Dünkü köşe yazımda Zorkun yayla yolunun asfalt yama işleri ve yeni yapılan yamaların patlaması ile ilgili sorunu gündeme getirmiştim.

Yapılan asfalt yamanın kalitesi üzerine görüşlerin de belirtildiği yayla yolu yamaları ile ilgili olarak farklı bilgiler edindim.

Osmaniye İl Genel Meclis Başkanı Nuh Kara ile yaptığım görüşmeler neticesinde, yayla yoluna yapılan asfalt yamanın kaliteli olduğu, ancak ağır tonajlı araçların yeni dökülen asfaltı bozduğunu öğrendim.

Zorkun yayla yolu Belediye mücavir alanında olması nedeniyle, Belediye ve İl Özel idaresinin işbirliği ile asfalt yama hizmetleri veriliyor.

Ancak, Orman kesim alanlarında tomruk taşıma işleri yapılırken bu yollardan geçen ağır tonajlı araçların denetim yetersizliği nedeniyle fazla yük taşıması yeni yapılan yolları bozması olayı yaşandığı bildiriliyor.

Taşıma sırasında yeterli denetimlerin yapılmaması, yeni yapılan asfalt yama hizmetlerini bozması ile birlikte, eski haline getiriyor.

Yük taşıyan araçların 20-25 ton arasında taşıma yapması gerekirken, 40 ton ve üzerinde yükleme yapılması, 15 tonda araç ağırlığını düşündüğümüzde, yukarıdan aşağıya gelirken frene basması ile birlikte bu ağırlık iki katına çıkarak ağırlığı taşıyamayan yol doğal olarak bozulduğu bildiriliyor.

Yolların asfalt yama işlerinde 15-20 tonluk silindirle sıkıştırma yapılırken, yayla yollarından tomruk taşıyan araçların 55-60 tonluk bir ağırlık taşıması ile birlikte frene basması sonucu yola binen ağırlık nedeniyle yeni yapılan yollarda patlamalar oluşuyor.

Sumbas ilçesinde mermer ocakları, Bahçe ilçesinde maden ocakları, Hasanbeyli ilçesi ile Zorkun yollarında da tomruk taşımada kullanılan araçların yeterli tonaj denetimlerinin yapılmaması nedeniyle yapılan yollar sağlıklı halde kalamadığı belirtiliyor.

Karayollarında belli noktalara  ölçüm istasyonları kurulup, araçların yük tonajlarında denetimler yapılıp, yasalara göre belli cezalar uygulanırken, yayla yollarımızda bu denetimlerin yetersiz kalması nedeniyle yapılan hizmetler birkaç gün içerisinde sağlıksız hale gelmesine neden oluyor.

Gerekli önlemlerin alınarak, yayla yollarında seyreden tomruk araçlarının gerektiğinden fazla yük taşımaları denetlenmelidir.

Yayla yolundaki tonaj uygulamaları Jandarma bölgesinde ve Karacalar köprüsü civarında trafik polis ekipleri tarafından yapılması ve gerekli yasal işlemlerin uygulanması halinde yolların kısa sürede yıpranmasının önleneceğine inanıyoruz.

Yolların bozulması ile birlikte trafik kazalarında artışlar olacağını düşündüğümüzde, ilgililerin yayla yolunda tomruk taşıyan araçların denetimlerine ağırlık vermelerini, bu konuda birilerinin devreye girmesi olayına dinlemeden yasaların gerektiği koşulları yerine getirmeyenlere işlem yapılarak araçların yollarının bozulmasına engel olunmasını bekliyoruz.

Unutulmalıdır ki; yollar bir ülkenin damarları gibidir, canlılarda damarların sağlıklı çalışmaması halinde rahatsızlıklar yaşanırsa, yolların da sağlıklı çalışmaması halinde yaşanabilecek olumsuz trafik akışı yaşamı zorlaştırır. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar