27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yeşil’e dokunmayın!..

Osmaniye’de eski Devlet Hastanesi olarak yıllarca hizmet veren, daha sonraki yıllarda Sağlık Meslek Lisesi’ne dönüştürülen binanın bahçesindeki çam ağaçları dün sabah saatlerinde kesilmeye başlandı.

Kentin merkezinde bulunan, Türk Telekom binasının arkasındaki bu tarihi bina, koruma altına alıp, kültürel varlık olarak tescillenmiş olarak görülüyor.

Bina koruma altına alınırken, bahçesindeki çam ağaçlarının neden korunmadığını düşündük. Sabah saatlerinde aldığımız bir telefon ihbarı üzerine olay yerine vardığımda kesim işlemleri ile karşılaştım. Bazı ağaçlara ise kesilmesi için işaret vurulmuştu. Bahçedeki yenidünya ağacını bile kesmişler, diğerlerinin de kesilmesi için görevliler çalışmalarını sürdürüyorlardı.

Kültürel varlık olarak koruma altına alınan bu bina eğer yıkılmayacaksa, bahçesindeki çam ağaçları neden kesiliyordu? Bu ağaçların kesilmesi için koruma altındaki binanın bahçesinin de korunması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca, kesim işlemleri kararını kim veya kimler vermişti, bu ağaçların kesilmesi ile boşalan alan ne yapılacaktı?

Aynı yerde daha önceleri de çam ağaçları kesilirken çevreciler olaya tepki göstermişlerdi. Dün de aynı şekilde duyarlı vatandaşlar çam ağaçlarının kesilmesi ile kent merkezindeki yeşil alanların yok olmaya başladığını dile getiriyorlardı.

Binanın çevresindeki çam ağaçlarının kesilmesinin ardından, tarihi binanın sonunun ne olacağını merak etmeye başladım.

Bina deyince, şu anda yıkılan eski Ağız ve Diş hastanesinin yayındaki ağaçlar aklıma geldi.

Yıkımı yapılan yerde şu anda bir çam ağacı ile çevresinde çınar ağaçları bulunuyor.

Bu alana yakın yerdeki Özel idare işhanı da yıkılacak, yıkım için binanın çevresi koruma altına alınmış durumda. Yıkılacak olan Özel idare işhanının çevresindeki ağaçların sonunun da ne olacağını düşünüyorum.

Bu alanın meydan olarak kalması, çınar ağaçlarının kesilmemesi ile Devlet Bahçeli Maydanı’nın kent merkezinde nefes alır konuma geleceğine inanıyorum.

Yıkılan bina ile yıkılacak olan binalarla birlikte, Valilik konutunun da yıkılması ile bu alan kentin ortasında geniş bir meydan olarak göz dolduracaktır.

Sakın ola ki, birileri çıkıpta bu alanda yıkılan binaların arsalarını birilerine satarak yeniden beton yığını haline getirmemeliler.

Şu anda yıkım işlemleri devam eden bir başka yer ise kişioğlu çarşısı olarak bilinen alan olarak görülüyor.

Eski Jandarma karakolu olarak bilinen yeni Belediye binasının karşısındaki binanın da yıkılacağını öğreniyoruz.

Bu binanın hemen arkasında bulunan Kişioğlu çarşısının eski yapılardan olması nedeniyle yıkım işlemlerinin devam ettiğini görmekteyiz.

Bu alanın katlı otopark olarak kullanılmasının iyi olacağını düşünüyordum. Ancak öğrendiğime göre birileri bu alanı satın almışlar, buraya yeni inşaat yapacaklarmış. İnşallah duyduklarım doğru değildir, bu alan Belediye tarafından farklı şekilde değerlendirilir.

Kent merkezinde çok eski yapıların yıkılması ile nefes alacak alanların çoğalması ve buralara da değişik ağaçlar dikilmesi suretiyle oksijen kaynaklarımızın artırılmasının düşünülmesini beklemekteyiz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar