26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5614
EURO34.9547
ALTIN2439.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yerelde seçilenler…

Ülkemizdeki yerel seçimlerin ardından yapılan yoğun eleştiri veya değişik iddialar bu yılki İstanbul seçimi kadar olduğunu anımsamıyorum.

İstanbul Belediye seçimleri deyince 27 Mart 1994 yerel seçimlerini anımsamak istiyorum. Bu yerel seçimlerde SHP, bir çok Belediyeyi kaybetti. Refah Partili adaylar başta İstanbul ve Ankara olmak üzere önemli belediye Başkanlıklarını kazandılar. Seçimler öncesinde  “İslamcı hareket” olarak gündem oluşturan siyasi yaymacaların  neticesinde sosyaldemokrat ve demokrat görüşteki siyasi adayların oy kaybına uğradığını görmekteyiz.

Günce defterimin sayfalarını karıştırıyorum, yıllar gerisine giderek yerel seçimlerdeki gelişmeleri okurlarımla paylaşmak istedim.

1994 yerel seçimlerinde İstanbul’da; SHP’den Zülfü Livaneli, DYP’den Bedrettin Dalan, DSP’den Zekeriya Temizel, ANAP’tan İlhan Kesici ve Refah Partisinden Recep Tayyip Erdoğan’ın  aday olarak girdiği seçimleri Erdoğan kazandı. Erdoğan’ın seçimi kazandığı günkü görüntülerine baktığımda, bıyıklı ve siyah saçlarının olduğunu, 39-40 yaşlarında ve Türkiye’nin en büyük ilinin Belediye Başkanlığına seçildiğini görüyorum.

Ankara’ya bakıyoruz; SHP’den Korel Göymen, ANAP’tan Rüştü Yüce, CHP’den Ali Dinçer, DYP’den Saffet Arıkan Bedük’ün yarıştığı seçimlerde   Refah Partisi adayı  Melih Gökçek seçimin galibi oluyor.

İzmir’de ise,  DYP adayı Burhan Özfatura, SHP adayı Yüksel Çakmur’dan  Başkanlığı devralıyor.

Yerel seçimlerin neticelerine bakıldığında, kazanan veya kaybeden siyasi parti veya adayların isimlerinin önemli olup olmadığını noktasındaki yorumları sizlere bırakıyorum.

Günce defterimdeki anı veya olayları tarihleriyle birlikte okurlarımla paylaşırken, birazda sizlerin akıllarını yormaları ile vatanımızın ve bu vatan topraklarda yaşayan insanların barış, huzur ve mutluluk içerisinde yaşamasında önemli etken olacağına inanıyorum.

27 Mart 1994 yel seçimleri öncesinde ilçemizin Osmaniye’de Genç Televizyon kanalı  yayındaydı. Sorumlu Yönetmeni Erdal Yılmaz, yerel seçim öncesi Belediye Başkan adayları ile Gazetecileri canlı yayın programına çıkardı. Karşımızdaki  Başkan adaylarına sorduk, onlar da yanıtlıyordu.

Bir siyasi partinin Belediye Başkan adayına; “Şu anda Belediye otobüslerinde yolcu taşıma ücretleri ne kadardır, fırınlarda kaç gram ekmek, kaç liradan satılmaktadır?” diye sordum.

TV canlı yayın programında aldığım yanıt; “Benim arabam var, dolmuşa binmiyorum. Ekmeği de eşim veya çocuklarım aldığı için fiyatını da gramını da bilmiyorum!” şeklinde olmuştu.

Bir başka meslektaşım ise aynı Belediye Başkan adayına; “Osmaniye’de gelişi güzel yerlerde fuhuş yapıldığı söyleniyor. Bu şehrin gençlerinin sağlıklı şekilde seks ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir genelevi yaptırmayı düşünüyor musunuz!?”! diye sordu.

Belediye Başkan adayı ayağa kalkıp; “ Ben kendimi, ‘Genelevi yapan Başkan’ olarak anımsatmam, biraz terbiyeli ol gazeteci kardeşim!” diye tepki gösterdi.

Yerel seçimlerde, 66.928 seçmenden 59.679’unun oyu geçerli sayıldı.  MHP Adayı Musa Şahin  20.182 oy alarak Belediye Başkanı seçilirken, RP Adayı 12.432, SHP adayı 11.436, ANAP Adayı  6.152  ve DYP adayı 5.304 oy aldı.

Osmaniye Belediye Başkanlığına seçilen Musa Şahin, bu görevinde iki yıl kalabildi. Sonrası mı!? O’nun canını sıkanlara sormak gerekir!?.. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar