19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5741
EURO34.6794
ALTIN2501.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yenilerde güzeli bulmak

Yılın son ayında günlerdir beklenen ve tartışılan yeni asgari ücretin açıklanması vatandaşların akıllarında yeni hareketlilikler yaşatmaya başladı.

Asgari ücret için verilen rakamın az veya normal olduğunu burada tartışmaya açmayacağım. Vatandaşı dinliyorum ve onların konuşmalarına dikkat çekiyorum.

Yeni asgari ücret “açlık sınırı”nın bir tık üzerinde oldu ama, henüz maaşlar ele geçmeden bu rakam erimeye başlayacak şekilde yerinde durmayacağını vatandaş konuşmaya başladı.

2023 yılının asgari ücreti açıklandığı günün akşamına market ve diğer satış yerlerinde etiket değişikliği yapılmaya başlandı.

Yeni asgari ücreti bekliyorlarmış gibi, bir anda ürünlerin etiketleri değişirken, vatandaşın cebine girmeden uçmaya başlayan paranın nasıl yakalanacağı konuşulmaya başlandı.

Sabahleyin fırından ekmek alıyorum, bir vatandaş fırıncıya; ekmeğe zam yapılıp yapılmayacağını soruyor. Yılbaşında 5 tl olabileceği konuşulurken, vatandaşın “ekmeğe zam yapılacak mı?” meraklı sorusunun yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından konuşması da dikkat çekiciydi.

Vatandaşın sokaktaki konuşmalarına bakılırsa; “tükettiğimiz ürünlere yeni zamlar bir süre yapılmazsa şimdilik bu para bize yetebilir! Yeter ki yeni yılla birlikte elektrik, doğalgaz ve akaryakıt ürünlerine yeni zamlar yapılmasın!”diye konuşmalar yoğunlaştı.

Ya emekliler! Onlar da maaşlarının ne kadar olacağının hesabını yapmaya başladılar. Asgari ücrete yapılan zam oranının yarısının bile verilip verilemeyeceğini tartışıyor vatandaşlar.

Emeklilerin en az maaşın 3 bin 500 lira olduğu günümüzde, yeni yılda alacakları maaşın 5 bin 500 lira olmasının hayalleri kuruluyor.

Bu beklenen rakamın verilip verilemeyeceğini bilemeyiz ama, açlık sınırının altında yaşamaya çalışan emeklilerin maaşlarının da en az asgari ücrete yapılan yüzdelik oran kadar olması bekleniyor.

Yeni bir yıla girerken vatandaşın maaşları ve geçinebilme mücadelesi üzerine ekonomik durumlar üzerine tartışmalar sürerken, yine yeni yılda yapılacak olan seçimler de konuşuluyor.

İktidarın adayının belli olması, muhalefet kanadının ise henüz adayını belirlememiş olması gündemde tartışılırken, yeni yıla böylesi bir süreçte giriyoruz.

Yeni yılla birlikte hele de muhalefetin adayının açıklanmasının ardından siyasi çalışmalara hız verilecek ve partiler sokaklara inecekler.

Siyaset sokakta yapılmaya başlandığı anda, vatandaşın tüketim ürünlerinin nerelerde olduğu yine gündeme gelecek.

İktidar kanadı vatandaşın ürünleri almakta zorlanmadığı ve ülke ekonomisinin iyi gittiği yönündeki sözlerini tekrarlarken, muhalefet vatandaşın ekonomik yönden çektiği sıkıntıları gündeme getirmeyi sürdürecek.

Bu arada yeni yıl zamlarının etkisini de düşünmek gerekiyor. İktidar partisi yeni yılla birlikte yapılacak olan zamları, asgari ücrete yapılan zam oranını öne sürerek mi, yoksa gerekli gördükleri için mi yaptıklarını dile getirecek? Burası da vatandaşların kafalarında tartışılan soru işaretleri arasında yerini alacak.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar