19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6557
EURO34.8645
ALTIN2502.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yeni Hükümet

TBMM’de yeni bir dönem başlıyor. Mevcut iktidarın “Yeni Türkiye”si dediği gibi yeni bir Meclis oluşumu ile 7 Haziran seçimlerini de gerilerde bıraktık.

Seçimler sonucunda en karlı çıkan siyasi partinin HDP olduğunu inkar edemeyiz. İkinci karlı çıkan partinin ise MHP olduğu görülüyor.

İktidardaki Ak Parti ile Ana muhalefet partisi olan CHP yeni Mecliste eski sayısını koruyamadı.

7 Haziran seçimleri sonucunda Türkiye genelinde iktidardaki Ak Parti yüzde 40.81 oy oranı4 ile 258 Milletvekili, CHP yüzde 25’lik oy oranı ile 132 milletvekili, MHP yüzde 16.32 oy oranı ile 80 milletvekili çıkarırken HDP ise yüzde 13.1’lik oy oranı ile 80 Milletvekili ile Meclis’te temsil edilecek.

Bir önceki, yani 2011 genel seçimlerine bakmak gerekirse, iktidardaki Ak Parti yüzde 49’luk oy oranı ile 327 Milletvekili çıkarmıştı. Ana Muhalefetteki CHP ise yüzde 25’lik oy oranı ile 135 Milletvekili kazanmıştı. Yüzde 13 oy oranı ile MHP’nin meclisteki sandalye sayısı 53 olmuştu. HDP ise seçimlere Bağımsız adaylarla katılarak 35 sandalyenin sahibi olmuştu.

Dün ile bugünü karşılaştırdığımızda; iktidardaki Ak parti ile Ana muhalefetteki CHP’nin sandalye sayılarında düşüş yaşanırken, Muhalefetin ikinci ve üçüncü kanadındaki MHP ile HDP’nin sandalye sayılarında artış görülüyor.

İktidar ve Ana muhalefet Partilerinin oylarını düşürmesinin nedenlerini sanırım bu partilerin ilgili yöneticileri inceleme ve araştırmaya başlamışlardır.

Seçimlerden karlı çıkan MHP ile HDP’de gelecek için kendilerini umutlandırma sevincini yaşıyor olmalılar.

Bu seçim sonuçlarından bazı önemli yorumlar getirilebilir. Memlekette insanlar bir siyasi partiye tek başına iktidar yolu açmamış olması. Ortaklık Hükümet oluşumu, bir de 400 Milletvekili özlemleri olanların özlemlerine tepkiler olabileceğini düşünmek gerek.

Sonuçlar açıklandığında MHP, otaklık hükümetin önünü tıkayan sözlerle yeni hükümetin oluşumunda yer almayacağı ortaya çıktı. HDP’de Ak Parti ile hükümet ortağını olmayacağını belirtirken bu partinin de ortak oluşumun içerisinde yer almayacağı görülüyor.

Bir başka olasılık ortaya çıkıyor; Ak parti ile CHP arasında ortak Hükümet kurulabilir mi? Ya da seçime kadar ‘azınlık hükümeti’ akla geliyor.

Erken seçim görüşleri de ortaya atılıyor. Bir Genel seçimin ülke ekonomisine maliyetini iyi hesap etmek gerekiyor. Bu ve benzeri olayların gelişim sürecini izleyeceğiz. Ak parti ile CHP’nin ortak Hükümet oluşturması olasılığı sonunda, böyle bir Hükümetin uzun süreli olamayacağını, olsa bile ortaklık sonunda CHP’nin bir sonraki seçimde bu günkü oy oranını bile kaybedebileceği soruları da akla geliyor. Hayırlısı diyelim, ve yeni Hükümet nasıl oluşacak bekleyelim. Saygılarımla….

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar