29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3834
EURO35.1187
ALTIN2326.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yayla sorunu

Şu soğuk günlerde yaylalık alanlardan, yani soğuk havalı yerlerden sözederek sizleri bir kez daha üşütmek istemezdim. Ancak, cumartesi günü Ak Parti il binasında yapılan toplantıda Osmaniye Milletvekili Suat Önal’ın konuşmalarını sizlerle, yani yaylalık alanlarımızda sorunlarını olan vatandaşlarla paylaşmak istedim.

Milletvekili Önal’ın bizlere anlattıkları güzel gelişmeler. Umudumuz bu yaz aylarına kadar yasallaşır ve yürürlüğe girer de vatandaşlarımız çekinmeden yaylalardaki evlerine giderler.

Bu güne kadar mahkemeye verilenler, haklarında karar verilenlerin durumu ne olacak diye merak ederseniz, onlara sadece geçmiş olsun diyeceğiz.

Milletvekili Önal’a yönelttiğim bir soruda; “Yaylada evleri olanlara verilen para cezaları ve şu anda bu cezalarını taksitlendirip ödeyenlerin durumu ile cezalarının karşılığında kamu kurumlarında çalıştırılanların konusunu ne olacak”demiştim.

Milletvekili Önal, Yayla kanunu ile ilgili düzenlemenin yapılacağını, mahkemeden karar çıkan vatandaşların temyize göndermelerini, temyizden gelinceye kadar süre kazanacaklarını söylemiştik. Kararı kabul edip, cezalarını ödeyenlerin bu tasarının kanunlaşmasından sonra yapabilecekleri bir şey yok diyordu. Yalnız bir sorun daha var ki, mahkeme kararlarında 5 yıl müsadere konusu, tasarının yasallaşması ile birlikte geri çekilmiş duruma düşeceği yönündeki görüş ağır basıyor.

Orman İşletmesinden gelen görevlilerin yayla sakinlerine; “Evlerinizi belirliyoruz, sizlere tapularınız verilecek, yasa çıkacak” sözleriyle kimlik kontrollerini yaptıktan birkaç ay sonra da mahkemeye çağrılması bundan sonra yaşanmayacağa benziyor.

En azından bu yaz mevsiminde insanlarımız aynı korku ile yaylada yaşamayacak.
Elbette tasarının yasallaşmasının ardından ekonomik durum ile bir takım sınırlamalar getirilecektir. Yani her önüne gelin yaylalık alanlarda istedikleri yere ev yapamayacaklar. Evlerde kimlerin oturdukları belirlendikten sonra, kiralanması yönüne gelindiğinde devlet kasasına önemli girdi sağlanacaktır.

Orman Kanunu gereği buradaki evlerin satılamayacağı açık olarak belirtilirken, çözüm yönteminin ise kiralanması yönünde olduğunu öğreniyoruz. Vatandaş buna da razı, yeter ki ceza yemesin, 5 yıllığına yayla evi kendisini yasaklanmasın.

Şunun şurasında ne kaldı, bir veya en geç bir buçuk ay içerisinde bu sorunun çözümleneceğini Osmaniye Milletvekili Suat Önal söylüyor. Bizler de sıkıntı içinde bu yaz mevsimi yaylaya göçüp göçmemekte kuşku duyan vatandaşlarımızla bu sorundaki bilgilendirmeyi yapıyoruz. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar