29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3827
EURO35.0559
ALTIN2325.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yaşar Kemal

   Edebiyatcı, kültür ve sanat insanı Yaşar Kemal, 6 Ekim 1923 tarihinde Osmaniye’nin Hemite (Gökçedam) Köyünde dünyaya geldi.

Yaşamı zorluklarla geçen Yaşar Kemal, günün birinde dünyaca ünlü edebiyatçı olacağını çocukluk ve gençlik yıllarında aklının uzundan bile geçiremiyordu.

Çukurova sıcağında tarlalarda çalışarak hayatını kazanmaya çalıştı, onun için en acı olay ise henüz 5 yaşındayken camide namaz kılarken babasının gözleri önünde öldürülmesine tanıklık etmesiydi.

Bir evlat düşünün babası gözlerinin önünde öldürülüyor, ama yüreğinde kin beslemeden yaşamaya çalışırken, edebiyat dünyasına adım attığında hep Anadolu insanının çilekeş yaşamını konu ediniyor.

Bir çok kitabı yabancı dilde yayınlanan, yazarlığının yanında şairliği de bulunan Yaşar Kemal, öykü, roman ve senaryo yazarlığı ile de edebiyat dünyamızda önemli yere ulaşıyor.

Kitaplarında özgeçmişi okurken Osmaniye ve Hemite Köyünün ismini kullanılması bizim için ayrı bir değer taşırken, Osmaniyeli olarak Yaşar Kemal’e ne derecede sahip çıkabildiğimizi sorgulamamız bir kez daha gündeme geliyor.

6 Ekim 1923 tarihinde doğup, 28 Şubat 2015 günü kaybettiğimiz Yazar Yaşar Kemal’in Osmaniye’de doğduğu köy olan Hemite’de “Kültürevi” bulunuyor.

İsmini taşıyan park içerisindeki yine ismini taşıyan Kültür evi’nin açılışına katılan Yaşar Kemal, ilkokul sıralarındaki arkadaşlarını özlemle ve sevinçle kucakladığına tanık olmuştum.

Yaşar Kemal ismini yaşatma adına kentte herhangi bir yere isminin verilmemesi edebiyat sever insanları üzüyor.

Bizler Osmaniye Ozanlar, Şairler ve Yazarlar (OŞYAD) olarak 30 Nisan 2015 tarihinde 2015/07 sayılı bir dilekçesi Osmaniye Belediye Meclisi’ne vermiş, isminin yaşatılmasını istemiştik.

Aradan 5 yıl geçmesine rağmen henüz Yaşar Kemal isminin bir yerde yaşatılmaması kentimiz adına üzüntü veriyor.

Hemite Köyündeki Park ve Kültür evi içerisinde elektrik olmaması, parkın içerisinde hayvanların otlamasının görenler tarafından üzüntü yaşanıyor.

Ayrıca Park veya Kültür evi için bir görevli çalıştırılmaması ve sahipsiz bırakılması da ayrı bir sorun olarak dikkatleri çekiyor.

İl dışından Osmaniye’nin Hemite Köyü, Yaşar Kemal Parkı ile Kültür evi’ni ziyarete gelenler, karşılarında muhatap bulamıyorlar. Kapısı kilitli Kültürevi’nin anahtarı ise park civarındaki bir kebapçıda bulunuyor.

Kitaplarında Osmaniye ve doğduğu Hemite Köyü’nü yazan ve tanıtan Yaşar Kemal’in ismini taşıyan Park bu kadar sahipsiz olmamalı, Kültür evi’nin kapısı kilitli tutulmamalı.

Osmaniye Valiliği, İl Özel İdaresi, Köy Muhtarlığı ve Osmaniye Belediyesi’nin bu konuda girişimlerde bulunup çalışmalar yapmalarının önemini anımsatmak istiyorum.

Yaşar Kemal gibi insanlar kolay yetişmiyor, doğum gününde onu bir kez daha saygı ile anıyor, isminin yaşatılması için yetkililerin uğraş vermelerini rica ediyorum.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar