26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4503
EURO34.7487
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yarın Bayram

İnançlarımıza göre kutsal Bayramlardan Ramazan’ın  yarın ilk günü. Onbir ayın Sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayı sonunda Bayramını kutlarız.


Bayramlar; barışın, güzelliğin, hoşgörünün ve dostlukların yaşandığı, paylaşıldığı önemli günlerdir.


Bir çok insan bayramdan bayrama birbirlerini görebilirler. İnsanların yine bir çoğu bayramdan bayrama mezarlıklara giderek hayatta olmayanların ruhlarına Fatiha okurlar. Bayramlarda çocukları sevindirmenin önemi anlatılır. Çocuklar ki geleceğimizin temel taşlarıdır. Onları iyi huylu, başarılı, becerili ve sağlıklı yaşatabildiğimiz sürece sosyal ve toplumsal yaşamın geleceğini de garanti altına almış olabiliriz.


Bayramlarda çocuklarını sevindiremeyen anne-babaların üzüntülerini içlerine attıklarına yarın tanık olacağız. Bayramlık giysi alınamayan çocukların gözlerindeki hüznü yarın daha net görebileceğiz. Komşularının çocuklarını otomobiller içerisinde pikniğe giderken, denizden gelirken gören diğer çocukların gözlerindeki hüzün ve yüzlerindeki ezikliği yarın daha net olarak görebileceğiz.


Kim istemez ki, tüm çocukların yüzleri asılmasın, her zaman gülücükler dağıtsın etraflarına. Kim istemez ki, çocuklar bayramlarda harçlıksız kalmasın, yeni giysilerle tanışsın.


Bayramlardan sözetmek, paylaşımdan anlatmak, yardımlaşma ve barıştan konuşmak dilin ucundan çıkan sözcüklerde kalmamalı. Eyleme dönüşmeyen hareket ve düşünceler sosyal ve toplumsal yaşamda bir gelişme sağlayamadığı gibi, yeni yaraların açılmasına da neden olabilir.


Bu bayram öncesinde ülkedeki gelişmeleri izliyoruz. Asrın davası olarak nitelendirilen “Ergenekon davası” nın 5 Ağustos günkü duruşmasında tahliyeler olduğu gibi, tutuklulukların devamına da kararlar verildi. Tutukluların aileleri bayramı yine onlarsız geçirecekler. Tahliye olanların aileleri ise bu bayramı sevdikleriyle yaşamanın mutluluğunu yaşayacaklar.


Cezaevlerinde açık görüşler olacak, birkaç saatliğine de olsa insanlar sevdiklerini görüp, sohbet etme olanağı bulacaklar. Başka kentlerde yaşayanlar bayram tatilinde ailelerinin veya yakınlarının yanına gelip özlem giderecekler.

Yollarda trafik yine yoğunlaşacak, kazalar ve can kayıpları yaşanacak. İstemediğimiz kazalar ve ölümlere yine üzüleceğiz.


Trafik kazaları en çok ta bayram tatillerinin başında ve sonunda akla gelir. Çünkü en çok kazalar bu günlerde oluşur. İnsanlar sevdiklerine kavuşma uğruna araçlarını hızlı sürerken, kazaların oluşabileceğini akıllarına getirseler de dikkatli sürmeyi akıllarından çıkarırlar. Acele işin içinde mutlaka hataların olabileceğini düşündüğümüzde hareketlerimizi de kontrollü yaptığımız zaman daha az hata ile sonuca ulaşabileceğimizi bildiğimiz halde, uygulama noktasında unutuveriyoruz.


Bir bayramı daha yaşayacağız. Acı ve tatlı günleri gerilerde bırakarak yarın sabahtan herkesin  huzurlu, güler yüzlü ve mutluluk dolu gözlerle günü karşılamasını diliyorum.


Tüm insanların Bayram havası içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini, savaşsız ve kavgasız bir dünyada hoşgörü dolu yüreklerle yaşanması umudu ile Bayramınızı kutluyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar