29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3786
EURO35.0219
ALTIN2325.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yarım kilo şeker!..

Memleketteki Şeker fabrikaları özelleştirildi ya, özelleşen bu fabrikalarda çalışan işçilerin bir kısmı da işlerinden çıkarıldı.

Bununla da yetinilmeyip özelleşen şeker fabrikalarının üreticinin şeker pancarını alma olaylarında sorunlar yaşanmaya başladığını  haberlerden öğreniyoruz.

Şeker pancarının başına gelenler, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi derken asıl konuya gelelim.

Şeker, özellikle çay içerken kullandığımız, daha farklı yiyeceklerin de içerisine atılan şekerden sözetmek istiyorum.

Çocukluk yıllarımdı, Ecevit hükümeti döneminde şekere 5 kuruş zam yapıldığında vatandaş ve muhalefet tepki gösteriyordu, şeker zammının geri çekilmesini istiyorlardı.

O zaman çocuktum, zammın ne demek olduğunu bilemiyordum. Şimdiki çocuklar öylemi ya, bırakın zam olayını siyasilerin konuşmalarındaki “yalan” sözleri bile anında fark edebiliyorlar!

Mahalle bakkallarının zor günler yaşadığı, AVM’ler ile marketlerin açılması ile mahalle bakkallarının kapanma tehlikesine girdiği söyleniyor.

Olayların doğruluk olayını tartışmayacağım, ancak mahalle bakkalı olarak hizmet verilirken, bazılarının  müşteriye tepeden bakmaya çalıştıkları konusunda bir olayı paylaşmak istiyorum.

Bizim mahalle de 12 yaşındaki bir çocuk elinde bozuk para ile bakkala gider. Yarım kilo şeker ister, ama bakkalın yanıtı karşısında şok geçirir!

Bakkal yarım kilo şeker satmadığını söyler ve çocuk eli boş evine döner. Annesi evde şeker beklemektedir, ama çocuğun eli boş geldiğini görünce şok geçirir.

Bakkala gider ve neden yarım kilo şeker vermediğini sorduğunda kadın da şok olur! Bakkalın kadına yanıtı ise; “Siz ekmeği benden almıyorsunuz, diğer ürünlerinizi de marketten alıyorsunuz, ben de o nedenle size şeker vermiyorum!”şeklinde olur.

Buyurun şimdi mahalle bakkalının tavrına ve tutumuna bakın! Kendisinden alış veriş yapmayan insana şeker satmayan bu bakkalın sızlanmaya ve dert yanmaya hakkı olabilir mi!?

Eskiler ne derlerdi, mahalle bakkalı ailenin en yakını sayılır, defterine yazar, ay sonu geldiğinde de elde olan verilir, geriye kalanı ise bir diğer aya ödenmeye çalışılırdı.

Çocuğunu okula göndermek isteyen kadın cebinde parası yoksa bakkaldan borç alır, borç defterine yazdırırdı.

Hani nerede şimdi böylesi bakkallar, bırakın borca almayı elinde parası ile gelen çocuğa yarım kilo şeker satmadığını söyleyerek vermeyen, marketlerden alış veriş yaptıklarını gerekçe gösteren mahalle bakkalının da olduğunu görüyoruz.

Marketler ve AVM’ler mahalle bakkallarını öldürüyormuş, zor durumda bırakıyormuş öyle mi!?

Bir işyeri kapanma tehlikesi yaşamaya başlamışsa, işletmeyi çalıştıranlar başını ellerinin arasına alıp düşünmelidir! 

Müşterisine iyi davranmayan, ürünlerini değerinden fazlaya satmak isteyen, müşteriyi “velinimet” görmeyen esnafın sonunda olacakları işyerlerini kapatma olabilir.

Bakkallara sormak istiyorum, gerçekten yarım kilo şeker satılamaz mı!? Yoksa sizlerde mi müşterileriniz marketlerden alış veriş yapıyor diye böylesi davranışlar yapıyor musunuz!? Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar