26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5453
EURO34.985
ALTIN2438.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yangınları önlemek

Yaz mevsiminin başlaması ile birlikte akla ilk gelen orman yangınları olur.

Osmaniye’miz ormanlık alanlarının koruluğu bakımından önemli bölgeler arasında yer almaktadır.

Zorkun yayla yolu üzerinde ağaçların diplerinin traşlanması ile yol güzergahı boyunca ağaçların ve araçların nefes almaları sağlanmış.

Yayla yolunun asfaltlanması ile araçların trafikteyi seyri rahatlarken, tomruk taşıyan kamyonların yüklerinin gereğinden fazla taşımaları yönünde denetimlerin yapılmadığına tanık olamadık.

Ağır tonajlı araçların, yani tomruk taşıyan kamyonların yüksekten aşağıya inişlerinde gereğinden fazla yük taşımaları, frenle iniş yapmaları ile birlikte asfaltın bozulmasına neden olduğunu daha önceki yazılarımda da gündeme getirmiştim.

Tomruk taşıyan kamyonların denetlenmeleri yönünde yetkililere bir kez daha yayla yolunun bozulmaması yönünden uyarıda bulunmak istiyorum.

Orman yangınları olayına gelince. Özellikle Hafta sonlarında yayla yolu ile birlikte piknik ve mesire alanlarına giden vatandaşlarımızın yaktıkları ateşlere değinmek istiyorum.

Yayla yolu üzerindeki çam ağaçlarının altında piknik yapmak isteyen vatandaşlarımızın bazıları yangınlara davetiye çıkarabilecek alanlarda ateş yakıyorlar. Havanın rüzgarlı olması veya piknik ateşinin söndürülmemiş olması orman yangınları riskini artıracaktı.

Yaz mevsimi ile birlikte çamlık alanlarda oluşacak orman yangınlarının özellikle kozalakların metrelerce uzağa sıçraması ile yangın söndürme çalışmalarından zor anlar yaşanmaktadır.

Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinin bünyesinde çalışan personelin hafta sonlarında olası orman yangınlarının önlenmesi açısından yayla yolu üzerinde önlemler alıcı ve vatandaşı uyarısı görev yapmalarını istiyoruz.

Zorkun yayla yolu üzerinde iki görevlinin ormanlık alanda piknik ateşi yapanları birer kez uyarmalarının bile caydırıcı etken olabileceğini belirtmek istiyorum.

Görevlilerin tehlike oluşturan alanlarda piknik ateşi yakan vatandaşlarımızı söndürmeleri ve dikkatli olmaları için uyarıda bulunmaları sağlıklı sonuçlar verecektir.

Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde görevli iki personelle bile bu işin yapılabileceğini düşünerek, hafta sonlarında olsun orman yangınlarına önlem açısından gereken uyarıcı çalışmalar yapılmasını istiyoruz.

Zorkun yaylasına gidenler hafta sonları gördükleri piknik ateşlerinin sonucunu düşünürken, gerçekten orman yangınlarının oluşmaması düşündürüyor. Her piknik yapanlar ateşleri gerektiği gibi söndüremeyebiliyor, hatta ateşi söndürmeden bırakanlar bile olabiliyor. Yine de yangınların çıkmamış olmasını sevindirici olarak görmekteyiz.

Ormanlarımızı ve çevremizi korumak adına, piknik ateşi yakanlar görevliler tarafından uyarılması ile en azından caydırıcılık anlamında ve piknik yapanların da olaya daha ciddiyet getirebilmeleri anlamında önemlidir.

Bizim beklediğimiz, yetkililerden zor olmayan istektir ve ormanlarımızın yangınlardan korunması açısından da yapılması gereken bir çalışma olarak görmekteyiz.

Görevliler sabah saatlerinde giderken ve dönüşte piknik ateşi yakanları uyarmaları ile olası yangınların önlenmesinde yüzde 90 oranında katkı sağlayacaktır. Saygılarımla…


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar