28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3282
EURO35.0838
ALTIN2297.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yalan ile doğru

Memleketimde 6 Şubat günü meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen depremin ardından halkın dayanışma örneği göstermesi, dünyanın 80 dolayındaki ülkesinden yardıma gelen insanların kurtarma çalışmaları insanlık adına sevindirici bir hareket olarak değerlendiriliyor.

Deprem sonrasında artçı sarsıntılar sürerken, özellikle Kahramanmaraş ve Hatay illerindeki yıkımlar ile birlikte etkilenen diğer illerimizdeki can ve mal kayıpları herkesin yüreklerini sızlatmayı sürdürüyor.

Yeniden hayatın akışını normale döndürebilme adına depremzedeler değişik düşünceler içerisinde iken, bazı çatlak seslerin depremzedeleri daha da üzdüğüne tanık olmaktayım.

Yaşanan olumsuz olaylar karşısında, bizim meslektaşlarımızdan bazıları ile siyasilerin sözlerinde kullandıkları tümceleri kabullenebilmek çok zor olsa gerek.

Yalan ile yanlışı ve doğrular ile gerçekleri dile getirme adına bir de olayların yaşanması noktasında farklı sözler kullanılarak nelerin yapılmak veya anlatılmak istendiği tartışılıyor.

Bu zor günlerde vatandaşlarımız arasında birlik, beraberlik ve dayanışma yaşanırken, birilerinin ortaya çıkıp farklı şekilde acılara tuz serpercesine hareketler içerisinde bulunmalarının bugünlerde yersiz olduğu kadar, kabullenebilecek davranış olmadığını belirtmek istiyorum.

Enkaz altında canları kalan veya yaralanan insanlar, evleri yıkıldığı için sokakta, çadırda veya evlerinde kalmak zorunda olan insanların anlayabilmek için psikolog olmaya gerek yok!

Bu insanların içinde bulundukları sosyal ve psikolojik depresyonlar karşısında “öfkelerini kontrol edebilme” adına diğer insanların davranışlarında hoşgörülü olmaları önemlidir.

Sahada iki takımın futbol karşılaşmasını düşünelim. Taraftarlar takımlarına destek için şarkılar söyler veya hakeme, oyunculara bağırıp çağırabilirler.

Buradaki taşkınlıkların kavgaya dönüşmemesi için; Kulüp Başkanı ve yöneticisinden, takım çalıştırıcısına kadar ki kişilerin davranışları önemlidir.

Kulüp yöneticileri oyuncusunun hatası karşısında “hakaret ve küfür” eder ve bağırarak konuşursa, tribünlerdeki taraftarlar buna eşlik ederek iki takım taraftarları arasında kavgaya varan hareketler oluşabilir.

Deprem sonrasında yaşananlar karşısında, eksik veya aksaklıklar elbette tepki görecek ve tartışılacaktır. Hiçbir olayın ardından sorun yaşanamayacağı, dört dörtlük koordinasyon gerçekleşebileceğini düşünemeyiz.

Elbette sıkıntılar olacak, eksiklik, sıkıntıların çözümünde gecikmeler yaşanabileceğini kabullenmek gerekir.  

Sorunların çözümündeki başarıları kabullendiğimiz kadar, başarısızlıkları da aynı anlayış içerisinde kabullenebilmek insanlık adına erdemliliktir.

Bir olayı en iyi anlayabilen kişi, daha önce başından benzeri olaylar yaşamış kişi olduğu gerçeğini bilmek gerekir.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar