19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5866
EURO34.8097
ALTIN2512.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yağmur yağınca…

Geçtiğimiz günlerde olası bir yağmur sonrası kentimizde tıkanan mazgallar nedeniyle zorluklar yaşanabileceğimi gündeme getirmiştim.

Aylardır beklenen yağmur Pazar günü akşam saatlerinde sağanak şekilde yağarken, çarşı merkezindeki durumu görenlerin yorumlarını merak ettim.

Bir ara Musa Şahin Bulvarı üzerine çıktım, yağmur hafiflemişti. Devlet Bahçeli Meydanı’na geldiğimde Dr. Ahmet Alkan caddesi üzerinden gelip Meydan’daki mazgallardan yağmur suyu kanalına dökülen sel sularını izledim.

Kaldırım üzerinden park yönüne yaya olarak geçmeniz zordu. Sel sularının akışı ile birlikte yolların kirli atıkları da beraberinde geliyor, zaten temizlenmemiş olan mazgalların üzerine birikiyordu. 

Biraz daha ileriye doğru yürüdüm, Atatürk Ortaokulu önündeki sel suları da geçit vermediği gibi Musa Şahin Bulvarı üzerinde birikmişti.

Çarşı merkezini bir anda esir alan yağmur suları nedeniyle yine araçlar ve yayalar zor anlar yaşıyorlardı.

Geçtiğimiz hafta bu sütunlarda anımsatmıştım, önlemler alınmasını ve yağmur suyu kanallarının üzerindeki mazgalların temizlenmesi önermiştim.

İşte görüyoruz ki yağmurlu günler başladı, gece saatlerinde de bir süre devam etti. Bundan sonraki günlerde yağmurlu günlerde cadde ve sokaklarımızdaki kirlilikler sel suları ile temizlenecek.

İnsanlar kirletecek, yağmur suları temizleyecek. İnsanlar bu görüntüyü izlerken, cadde ve sokakta atmakta olan atıkların seyrini denizdeki balıklar gibi izlerken, yolları kirletenlerin sanırım biraz olsun yüzleri kızaracaktır.
İnsanlar kirletmeye devam etsin, yağmur suları temizlemeyi sürdürecektir.

Yağmur sularının boşaldığı mazgalların temizlenmesi olayını bir kez daha gündeme getirmek istiyorum. Geç kalınmadan bir an önce kanal temizlikleri ile içerisi dolmuş olan mazgallar temizlenmelidir.

Özellikle yağmurlu günlerde kent merkezindeki önemli cadde ve sokaklarda Belediye yetkilileri inceleme yapmalı, yağmur sularının oluşturduğu gölcükler ile tıkalı mazgallar belirlenmeli, eksik ve aksaklıkların giderilmesi için çalışma yapılmalıdır.

Bilinen yerlerin dışında, bilinmeyen bölgeler de belirlenerek kış mevsiminde insan ve araçların kentte zor anlar yaşamaması ve sel sularından olumsuz yönde etkilenmemeleri için çalışmalar yapılmalıdır.

Sorunlara bugünden çözüm getirilmezse, önümüzdeki aylar içerisinde sağanak yağışlar neticesinde oluşacak sel baskınları karşısında yetkililer ile personeli zor anlar yaşayacağı gibi, sorunların çözümünde yetersiz kalabilecekleri de unutulmamalıdır.

Yaz ayları gelmeden sinekle mücadele konusunda nasıl önemli önlemler alınıyorsa, kış ayları gelmeden önce de kanalların ve mazgalların temizliği, bakım onarımları yapılarak, kış aylarının önlemi alınmalıdır.

Olası sel baskınlarına karşı bugün önlem alınmaması durumunda, yaşanabilecek olumsuzluklar karşısında; “Allah’ın vergisi, sel baskınları işte ne yapabilirdik!?” gibi konuşmalar yapılması yerine, önceden önlemi alınmalı, gerisi ise gelebilecek olumsuzluklara bırakılmalıdır. Esenlikle….
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar