20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Vekiller mi, Halk mı!?..

TBMM’nde Anayasa değişikliği üzerine yapılan oylamalar, Meclis Genel Kurulu’nda 339 oyla kabul edildi. Sıra halkoyuna sunulmasına geldi.

Türkiye Cumhuriyeti’nde yürürlükteki “Anayasa” ile sıkıntıları olanlar, farklı yönetim biçimi isteyen siyasilerin başlattığı girişimler meyvelerini vermeye başladı ve nihayet “muhalefet boşluğu” nedeniyle yeni Anayasa teklifi Meclis Genel Kurulu’ndan geçti.

Kişisel olarak; ülkemizin, vatanımızın ve halkımızın geleceğindeki huzur ve barıştan “kuşku duyuyorum!” belki bazılarınız benim bu sözlerime tepki gösterebilirsiniz, o görüşlerinize de saygı duyarım. Ancak, aradan birkaç yıl geçtikten sonra yeniden karşılaştığımda, bugünkü aynı tepkinizin farklı olmamasını umut ederim!..

TBMM, 550 Milletvekili’nden oluşmaktadır. Anayasa değişikliği ile ilgili oylamaların son gününe baktığımızda 488 Milletvekili oylamaya katılmış. Geriye kalan 62 Milletvekili’nin nerede olduğu veya oylamaya neden katılmadığı araştırılmalı ve düşünülmelidir!.

Oylamaya katılan 488 Milletvekilinden 339’u Evet, 142’si ise Hayır oyu kullanırken, 5 oy boş ve 2 oy da geçersiz sayılmış.

Öncelikli olarak “Anayasa değişikliği teklifinin oylanması” sırasında önemli gerekçeleri bulunmadığı halde oylamaya katılmayan Milletvekillerine bu millet gereken hesabı sorması gerekir!
Gelelim yeni Anayasa oylaması ile ilgili rakamsal değerlere.

Meclis’te Ak Parti’nin 317 Milletvekili bulunuyor. Yeni Anayasa’yı isteyen iktidar partisi yanına yavru muhalefetteki MHP’de alarak oylama yapıyor.

MHP’nin ise 39 milletvekili var. Ak Parti ile MHP’nin Milletvekillerinin toplam oylarının toplamı, 356 oy yapıyor.

Oysa Anayasa değişikliği üzerinde yapılan oylamalarda bu rakama hiçbir zaman ulaşılamadı! Burada anlaşılıyor ki, MHP’de fire var! Ya da Ak Partili bazı Vekiller oylamaya katılmıyorlar!

Ak Parti Milletvekillerinin tamamının oylamaya katıldığını düşünelim, artı MHP’nin desteğine baktığımızda ise 22 Milletvekilinin destek verdiği, geriye kalan 17 MHP’li Milletvekilinin ne tür oy kullandığı rakamsal olarak merak konusu oluyor!  22 rakamı ile 17 rakamı arasında o kadar uçurum olmasa gerek! Bu orantı MHP’nin geleceğini açısından önem taşıdığını düşünülmelidir!..

Oylamada  142 red oyuna bakıyoruz. Red oyunun başındaki Anamuhalefet partisi CHP’nin Meclisteki sandalye sayısı 133 iken, yanına kimleri aldı da son oylamada 142 rakamına ulaştı?

Anayasa değişikliği oylamasına karşı çıkan CHP’nin Meclisteki sandalye sayısı 133, aynı düşüncedeki HDP’nin sandalye sayısı ise 59 olduğuna göre bu rakamın toplamı; 192 yapıyor. Yeni Anayasa ile ilgili RED oyu sonucunun böylesi bir rakama yakın bile olmadığını gördüğümüzde CHP ile HDP arasında ortak kararların olmadığı ortaya çıkıyor.

CHP’nin 133 Milletvekili’nin üzerine  verilen desteğe bakıyoruz. 9 Milletvekili’nin desteği ortaya çıkıyor. Hani; CHP ile HDP ortak hareket ideyor diyen siyasilere sormak istiyorum; mademki bu iki parti ortak hareket ediyor da; Hayır oylamasında; 59 milletvekili bulunan HDP’nin  9 Milletvekili mi destek veriyor!?

Bence; Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yeni Anayasa ile ilgili yapılan Meclis görüşmeleri’nde  farklı gelişmeler yaşandığını tahmin ediyorum!  Halkoyuna sunulması kararlaştırılsa  bile geleceğimizden kuşkuluyum!

Evet veya Hayır oyların Milletvekilleri bazında hesaplarını yapınız, katılımlarını da dikkate alarak Allah’ aşkına ortaya çıkan hesapları yapmak bu kadar zor mu?

Geleceğimize; ancak biz karar verebiliriz! Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar