26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5468
EURO34.9721
ALTIN2439.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Vekilin Telefon faturası

Son günlerde gündeme gelen CHP Adana Milletvekili ve Meclis Başkanlık Divanı üyesi Elif Doğan Türkmen’in 2016 yıl içinde 1 milyon 189 bin liralık telefon faturasının Meclis başkanlığı tarafından ödenmesi tepkilerine son noktayı CHP Lider Kemal Kılıçdaroğlu koydu.

Kılıçdaroğlu Milletvekili’nin Meclis Başkanlık Divanı üyeliğinden istifasını istedi.

Olması gereken ve beklenen de buydu zaten. Meclis başkanlık Divanı üyelerinin tüm haberleşme giderleri Meclis Başkanlığı tarafından ödeniyor.

Milletvekillerinin ise yıllık 31 bin liraya kadar olan faturaları yine Meclis Başkanlığı tarafından ödeniyor.

Bir milletvekilinin haberleşme giderlerinin devletin bütçesinden ödenmesi ayrı bir tartışma konusu oluşturabilir.

Elif Doğan Türkmen, telefon faturası ile ilgili kendini savunmuş. Diyor ki; “Her gün on binlerce seçmene mesaj ve mektup gönderdim, fiyatlarını bilmiyordum!” böylesi bir bahanenin arkasına sığınması kabul edilebilir bir gerekçe diyebilir miyiz?

Hadi diyelim CHP Milletvekili Elif Doğan Türkmen’in  telefon faturası bu kadardı. Ancak Meclis Başkanlığında 38 Başkanlık Divanı üyesi bulunuyor. Ya diğerlerinin telefon faturalarının ne kadar olduğunu düşünmek zorundayız.

Her partiden isimin bulunduğu bu görevdeki diğer 37 Milletvekilinin ne kadar telefon faturalarının Meclis Başkanlığı tarafından ödendiği doğal olarak merak edilecektir.

Milletvekillerinin gönderdiği toplu mesajlar konuşmalar elbette faturayı yükseltecektir. Buna aklınız alabiliyor mu? Bizim oylarımızda Milletvekili seçtiklerimiz özel veya diğer işlerindeki telefon konuşmaları veya mesajlarındaki faturaları devletin bütçesinden ödenmesi yapılsın!

Bir vatandaş milletvekili aradığında kendi tarifesi üzerinden konuşup sorununun anlatmaya çalıştığına tanık olduğum anlar olmuştur. Vatandaş kendi tarifesi üzerinden Vekil’le görüştüğüne göre, bu vekillerin yıllık 31 bin liraya kadar faturaları neden devletin bütçesinden ödensin!?

Şimdi yeni Anayasa tartışmaları gündemde konuşulurken, Nisan ayı içerisinde de Referandum yapılacağı konuşulurken, Anayasa değişikliği için Milletin oylarına gereksinim duyulması ile birlikte, Milletvekilleri’nin bu tür harcamalarının devlet bütçesinden karşılanması olayı da gündeme getirilecek mi?

Anayasa değişikliğinde Milletvekilleri’nin giderleri üzerinde de bir değişiklik gündeme gelecek mi? 

Anayasa maddeleri üzerinde yapılacak değişiklikler halkla paylaşılırken, örtülü ödenekler adı ile yapılan harcamalardan hesap sorulamaması ile birlikte Milletvekili maaşlarının artırılması, giderlerinin devlet bütçesinden karşılanması gibi önemli ekonomik olaylar da değiştirilecek mi?

Madem ki bugünkü Anayasa’nın bazı maddeleri günün koşullarına göre yetersiz kalıyor! Tamam diyelim; ama yeni değişiklikle birlikte bir Milletvekili’nin gündeme getirilip diğerlerinin ne kadar telefon görüşmesi yapıldığının açıklanmadığı bir gider karşılama olayı, yani devlet bütçesinden karşılanması olayı kaldırılacak mı veya azaltılacak mı?

Halkın bilgilendirilmediği ancak, bazı olaylar yaşanırken birilerinin ortaya attığı tartışmaların ardından bu halk farklı bilgileri de öğrenmiş oluyor!

Asgari ücrete 100 Tl artış yapıp, ertesi günde de ekonomik anlamda 200 Tl’lik yeni zamlar yapılan vatandaşın da halinin düşünülmesi sözkonusu değilse, yeni Anayasa değişikliğinin nerede yarayacağını merak ediyoruz!? Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar