29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3822
EURO35.0188
ALTIN2325.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Vatandaş haklı, ya biz!..

Sokaktaki vatandaş bizlere memleketin gidişatını soruyor. Osmaniye’deki sorunları anlatıyor ve bu sorunları neden gazete köşelerimizde gündeme getirmediğimizi soruyor.

Vatandaş kendince haklı, ama bizlerin de haklı olabileceğini vatandaş düşünmüyor veya düşünmek istemiyor.

Çünkü, vatandaşa göre basın özgürlüğü var memlekette, gazeteci istediği gibi yazar ve konuşur olarak biliniyor. Ülkenin çeşitli kademelerinde görev yapanlar mikrofonu ellerine aldıkları zaman basın özgürlüğünden sözedip, savunuculuk yaparlar. Vatandaş ta bu konuşmaları duyduğunda bizlerin gerçekten her sorunu yazabileceğimizi sanarlar.

Geçtiğimiz günlerde, “Dünya basın özgürlüğü günü”ydü. Osmaniye’de hangi siyasi partinin yöneticileri bizleri anımsayıp gazete bürolarımıza geldi veya telefon edip günümüzü kutladı. Yeri geldiğinde mikrofonu eline alan siyasetçi, “basınımızın güzide temsilcileri”diye söze başlamasını bilirler. Osmaniye’de neden 30 dolayında yerel gazete var, neden 4 ayrı Cemiyet var, demesini bilirler?

Gazetecilerin ekonomik olarak çok varlıklı olduğunu, bu meslekle uğraşanların sıkıntılarının olmayacağını söyleyenlere bile rastlıyoruz. Aleyhlerine bir haber yazıldığı zaman basın mensubu kötü, leyhlerine yazıldığı zaman ise teşekkür bile göremezsiniz.

Bu kentte gazeteci ile matbaacı gazete patronlarını birbirlerinden ayırt edemeyenlerin sayıları azalmadığı sürece gazetenin de gazetecinin de değerini bilinmemeye devam eder.

Gazeteciden çekindiği için selam verenler, gazetecilerin kendileri ile ilgili olumsuz haber yapmamaları için abone olanların da sayılarının azalmadığı sürece gazete ve gazetecilerin saygınlığı gerektiği gibi olmaz.

Bir siyasi partinin toplantısında bayanın biri kalkıyor, Osmaniye’deki başarısızlıklarını gazetecilere yüklüyor. Gazeteler desteklese imiş, fazla oy alırlarmış. O bayanın bir yerel gazeteyi okuyup okumadığını veya partisinin yöneticilerinin herhangi bir yerel gazeteye abone olduğunu sanmıyorum. Yaklaşık dört dakika gazetecileri suçlayan konuşması ile toplantıda şimşekleri üzerine çeken bayana parti yöneticilerinin ‘susmasını’ işaret etmemesi de üzücüydü.

Bu kentte hala gazetecileri arzuhalci gibi görenler, yandaş sananlar ve istedikleri gibi kullanacaklarını sananların sayılarında azalma olmadığı sürece gazetelerin, gazetecilerin önemi kalmayacağı gibi, siyasetçiler de gerektiği gibi ilgi görmezler.

“At sahibine göre kişner” diye bir halk deyimi vardır. Siyasetçiler konuşmalarına dikkat etmediği sürece, basını da arzuhalci gibi görmeyi sürdürdüğü sürece, Osmaniye’nin dünü ne ise yarını da böyle olmaktan kurtulamayacağına üzülüyorum. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar