04 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Umutlar Temmuz’a kaldı

Asgari ücretin açıklanmasının ardından milyonlarca emeklinin beklediği maaşlara zam oranı nihayet açıklandı.

Sabırla yeni maaşlarının rakamını bekleyen SSK ve Bağ kur emeklilerinin maaşlarının artırılması ile birlikte, 2024 yılının “Emekliler Yılı” olduğu da dile getirildi.

Emekliler için  enflasyon üzerinden yapılacak olan artış hesabı günlerce sürdü.

Yıllık yüzde 64,77 olarak açıklanan enflasyon üzerinden yapılan hesaba göre, memur ve memur emeklisi maaşlarındaki artış yüzde 49,25 oranında olmuştu.

Bu arada SSK ve Bağ Kur emeklisinin zam oranı ise yüzde 37,57’de kalmıştı.

Bunun üzerine emekliler 12 puanlık farkın kapatılması için tepkilerini dile getirmeye başlayarak, “Refah payı” oranındaki artışı beklemeye başlamışlardı.

Emekliler maaşlarındaki artışı, refah payı da eklenmesi ile 11 bin lira ile 12 bin lira arasında olabileceğini tahmin ediyorlardı.

Bu arada bazı medya organlarında bu rakam günlerce ısıtılıp ısıtılıp kamuoyu ile paylaşılıyor, emeklilerin sevinebilmelerine çalışılıyordu.

Nihayet beklenen gün geldi, SSK ve Bağ Kur emeklilerinin Ocak 2024’ten itibaren 6 aylık maaşlarındaki artış oranı yüzde 42,6 olarak açıklanıyordu.

Emekli  maaşlarının alt sınırı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildiği açıklandı.

Emeklilerin yeni maaşlarını 10 bin lira olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında “2024 yılını emekliler yılı ilan ediyoruz”diye konuştu.

Bu arada emekli maaşlarındaki artış oranının Temmuz ayında eşitleneceği de vurgulanırken, yılın ilk 6 ayı sonunda enflasyon oranının ne olacağı da şimdiden merak edilmeye başlandı.

En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira iken, 10 bin liraya yükseltilmesi ile 2 bin 500 liralık bir artış yapılmış oluyordu.

Geçtiğimiz yılın Ocak ayındaki ekonomik yaşam koşulları ile bu yılın Ocak ayındaki ekonomik yaşam koşulları arasındaki 2 bin 500 liralık artışın dengeli bir rakam olup olmadığı da elbette tartışılabilirdi.

Vatandaşın enflasyona ezdirilmemesi sözlerini anımsadığımda, ekmek örneğinden yolma çıkarsak emekliler için yapılan artış oranı ile yıllık ekmek fiyatına yapılan artış arasında denge olup olmadığı düşünülebilirdi.

Yıl içerisinde ekmek fiyatına toplamda kaç kez ve yüzde kaç oranında zam yapılacağını düşünelim.

Elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt, yağ, şeker, toplu taşıma ve diğer kalemlere yapılacak olan yüzdelik zam oranları ile  emeklilere yapılan zam oranı arasında denge olup olmadığı elbette hesaplanacak olaylar arasında yer alacaktır.

Günümüzde aylık kiralarının 6 bin liradan başladığı, sağlıklı yaşanabilir evlerin aylık kiralarının ise 9 bin liradan başladığını düşündüğümüzde, 10 bin lira maaş alan emeklilerin, öğrenci olan çocukları da varsa eğer, nasıl yaşama uğraşı vereceğini sanırım hesap edenler de olacaktır.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar