28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3302
EURO35.0914
ALTIN2298.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Uğur Mumcu’yu anarken

Son günlerde Türkiye’deki bireysel silahlanma üzerine tartışmalar yoğunlaşmaya başlandı.

Gazeteci Uğur Mumcu cinayetinin üzerinden 30 yıl geçti.

24 Ocak 1993 günü, Ankara’da evinin önünde otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu’nun failleri hala bilirsizliğini koruyor.

Kimileri gazeteci Mumcu’nun dünya görüşü ve yazdıkları ile  farklı gözlerle bakmış olsa da, bir insan, düşünür, halkın sesi olarak saygı duyulması gerektiğini belirtmek istiyorum.

Hangi amaç ve yöntemle olursa olsun insanların canına kıymak ve ölümüne neden olmanın bir cinayet olduğu kadar insanlık suçu olarak değerlendiriyorum.

Türkiye’nin başkentinde yaşanan bu üzücü olayın hala aydınlatılamamış olması da ayrıca tartışma olayı olarak gündemdeki yerini koruyor.

Bireysel işleyen bombalı veya silahlı olayların duyulduğu anda ülkedeki huzur ve güven ortamı akla geliyor.

Geçtiğimiz günlerde CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, bireysel silahlanma üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Yeşil, Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre 2018 ile 2021 yılları arasındaki silah bulundurma ruhsatlarının yüzde 100 oranında arttığını söylüyordu.

Böylesi bir artış, bireysel silahlanma adına olduğu kadar ülkede yaşayan insanların can ve mal kaygılarını da beraberinde getirebilirdi.

Milletvekili Yeşil, bu konudaki kaygılarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soruyordu.

2022 yılında kaç kişinin silah bulundurma ruhsatı aldığı yönündeki sorularla birlikte son yıllardaki özellikle kadın cinayetleri üzerine de rakamlar veriliyordu.

Bireysel silahlanma, bulundurma veya taşıma silah ruhsatı alanlar arasında son 10 yılda ruhsatlı silahlarla kaç suç işlendiği veya cinayet işlendiği de    da akla geliyordu.

Bireysel silahlanmanın artış göstermesi elbette huzur ve güvenli yaşama adına kaygı vericiydi. Çünkü toplumsal huzur ve barış ortamı insanları endişelendirecekti.

Bireysel silah ruhsatlarının artışındaki insanların kaygıları arasında; aile içi şiddet, bireysel intiharlar, trafikte tartışmalar neticesinde yaşanan olumsuzluklar, düğün ve diğer eğlencelerdeki yaşanan olumsuzluklar bunlar arasında sayılabilir.

Kadın cinayetlerine gelince, Türkiye’de işlenen kadın cinayetlerinin ateşli silahlarla işlendiği verilerden ortaya çıkıyor.  

2022 yılında Türkiye’de 334 kadının cinayete kurban gittiği, 245 kadının ölümünün ise şüpheli olduğu bilgilerine baktığımızda, bireysel silahlanmanın kontrolden çıkıp çıkmadığı soruları akla geliyor.

Emniyet Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin uygulamaları sırasında, kişilerin üst veya araçlarında ruhsatsız silah yakalama olaylarını, Emniyet’in “basın bilgilendirme” verilerinden alarak haber yapıyoruz.

Hayırdır! İnsanlar işsizlik ve ekonomik sıkıntılardan dert yanarken, bu bireysel silahlanmanın gelecek için akıllarda kaygılı toplumsal yaşamı ister istemez düşündürüyor…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar