25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5006
EURO34.9308
ALTIN2433.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

“Ücretsiz” kitaplar!

Yeni eğitim-öğretim yılının ilk gün zillerinin başlamasının ardından öğrenciler okullarına, sınıflarına, arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşmanın heyecanını yaşamaya başladılar.

Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilere “ücretsiz” kitap dağıtımını bu yılda gerçekleştirdi. 6. Sınıf Türkçe kitabının 13. sayfasındaki bir karikatür nedeniyle bu sayfa ile birlikte 14. sayfa da kitaptan çıkarıldı.

Okullarda sınıf öğretmenleri velilerle toplantı yaparak yeni eğitim-öğretim yılında öğrencilerle ilgili bilgilendirme yapmaya başladılar.

Ders öğretmenleri velilerle birlikte yaptıkları toplantıda öğrencilerin kitapları ile ve eğitim-öğretimle ilgili bilgilendirme yaptılar.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca ücretsiz dağıtılan kitaplara konu geldiğinde, bu kitapların yetersiz kaldığını belirten öğretmenler; “Sayın veliler sizleri zorlamıyoruz, zorunlu tutmuyoruz! Ancak elimizdeki kitaplarla çocuklarınıza yeterli öğretimi verebilmemiz çok zor. Bu nedenle kaynak kitaplar almanızı öneriyoruz.”diye söze başladılar.

Öğrenci velileri çocuklarının daha iyi öğretim görebilmeleri için “kaynak kitap” alınmasına sıcak baktılar ama, toplantıda ekonomik yönleri zayıf olan velilerin boyunları büküktü.

Ayakkabı boyacılığı yaparak, balon satarak veya gündelik işe giderek evinin geçimini sağlamaya çalışan bir baba, devletin verdiği kitabın bilgi yetersizliği nedeniyle “kaynak kitap” alabilmesi olayı düşündürüyordu.

Din Kültürü öğretmeni ise kitapların henüz ellerine ulaşmadığını belirterek, “kaynak Din kültürü” kitabı alınmasını öneriyordu. Bakanlığın ücretsiz dağıttığı kitaplar arasında “Din kültürü” kitabı henüz okullara ulaşmamış, ne zaman geleceği de bilinmiyordu.

Derslerin öğretmenleri velilerle yaptıkları toplantılarda öğrencilerin başarılı olmalarını düşünürken, kendileri içinde “öğrencilerin başarı oranı” değerlendirme notlarını da doğal olarak düşünüyorlardı.

Olaylar böyle gelişirken, öğrencilerin “kaynak kitap” alımları için velilerin vermeleri gereken para miktarına sıra gelmişti. Yapılan hesaplamalara göre alınacak olan kitaplar ile birlikte derslikteki kırtasiye gereksinimleri de eklenerek 220 Tl gibi bir rakam ortaya çıkmıştı.

Velilerin çoğunluğu anında bu rakamı kabul ederken, yine ekonomik gücü olmayan veliler utançlarından seslerini çıkaramıyor, boyunları bükük kabulleniyorlardı.

Bazı öğretmenler bu rakamı 200 Tl’ye çektiler. Şimdi veliler bir hafta içerisinde öğrencilere kaynak kitap alınması ve derslikteki kırtasiye masrafları için toplam 200 Tl ödemenin telaşına düştüler.

Okullar açıldı, öğrenciler sevinirken devletin “ücretsiz” dağıttığı bazı kitapların gelmemiş olması, bilgi yetersizliği nedeniyle “kaynak kitap” alınması olayı velileri kara kara düşündürmeye başladı.

Çocuğuna okula giderken 50 kuruş harçlık veremeyen bir veli, parası olmadığı için servis yerine yaya  olarak gidiş geliş yapan bir öğrenci, arkadaşlarının yanında mahçup olmasın diye, verilen derslerden geri kalmaması için şimdi 200 Tl arayışının telaşındalar.

Tüm öğrencilere zihin açıklığı, velilere ve öğretmenlere sabır ve başarı

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar