19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5741
EURO34.6794
ALTIN2501.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Toplu taşıma zammı

Osmaniye’deki toplu taşıma araçları, yani dolmuşlar ücretlerini artırdı. Dün başlayan taşıma ücretleri öğrenciler için Bir lira 25 kuruş, siviller için ise Bir lira 50 kuruş oldu.

Geçtiğimiz günlerde dolmuşlarda bilet ücretlerinin yazılı olmaması nedeniyle yolcuların şoföre ‘kaç lira?’ sorularına çözüm için taşıma ücretlerinin yazılmasını önermiştim.

Dün nihayet dolmuşlar yeni tarifelerini Osmaniye Esnaf Odaları Birliği onaylı şekilde yolcuların görebileceği yere asmışlar.

Vatandaş dolmuşa bindiğinde şoför bir buçuk lira diye her yolcuyu uyarmak zorunda kalıyor. İçerdeki yolcular kendi aralarında konuşuyorlar; “50 kuruş birden zam da yapılmaz ki?, Hadi bir lira 25 kuruş yapın ama bu kadarı da fazla!, Ne yapsın şoför ki, benzine zam gelince bunlarda mecbur zam yapıyorlar!, Ama fazla olmuş!, Yeni hatlar başlayacak ya, onun için mi yapıldı yoksa bu zam!” gibi konuşmalarla birlikte ilerliyoruz.

Bir vatandaş arka kapıdaki duracak düğmesine basıyor ama çağrı yok. Yolcu parmağının altında kalemle yazılmış yazıyı okuyor, “Zile basmayınız, bozuktur”

Arka kapıdaki yolcu yüksek sesle, “Kaptan arka kapıyı açar mısın!”
Şoför başını geriye “durakta durabilirim, bekleyin” yanıtını alıyor. Bir kavşakta ise şoför durup yolcu bindiriyor. İçerdeki yolcular kısık bir sesle birbirleriyle konuşuyorlar, “Biz inecek olsak durakta diyor şoför, ama kendisi yolcu almak istediğinde istediği yerde durup yolcu bindiriyor. Bu nasıl iş böyle?”

Tabiî ki bu sözler iki kişi arasında duyulabiliyor, şoför duymuyor.
Neden bu şikayetinizi şoföre bildirip, tepki göster miyorsunuz diye de kimse yol göstermiyor kendi arasında konuşanlara.

Dünden itibaren şehiriçi dolmuşları zamlı ücretleri uygulamaya başlattı. Bunu ilçe ve iller arası taşıma araçları takip edecektir. Yani yeni yılla birlikte yeni zamların geleceği geleceğinden belliydi, şimdi de hayata geçmeye başladı.

Zammın fazla olduğunu konuşan vatandaşlara bazılarının da yanıtları farklı oluyor. Bir vatandaş Adana veya başka illerdeki taşıma ücretlerini örnek vererek Osmaniye’deki artışı normal buluyor. Yani bazı insanlar hayatından memnun görünüyor.

Osmaniye’de toplu taşıma ücretleri gereksinimden dolayı zamlanmış olabilir. Ancak dolmuşlarda bilet kesilmemesi, sadece şoförün yolcudan parayı alıp kasasına yerleştirmesinin ardından vergi olayı akla geliyor. Günlük olarak dolmuşların gelirleri, yolcu taşımaları ne ile ölçülüyor. Bunların gelirlerindeki ölçü nasıl belirleniyor. Giderleri yakıt ve benzeri faturalarla belgeleyen şoförler, gelirlere gelince vergi konusunun nasıl ayarlandığı merak ediliyor.

Osmaniye’de Başmahalle ile Hacıosmanlı mahallesi yönüne gider dolmuşlar daha önce 25 kuruş eksik alıyorlardı. Şimdi yine eksik mi alacaklar, yoksa eşitlendi mi? Kentin iki ayrı güzergahında farklı dolmuş ücreti uygulanmasını da anlamakta zorlanıyoruz. Farklılık olacaksa eğer, mesafeye göre alınsın daha mantıklı bir taşıma yapılmış olabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda sanırım yetkililer bir değerlendirme yapacaklardır. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar