04 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Tepkiler sonuca ulaştırdı

Hükümet Cumhuriyet’in 100. Yılı kapsamında; emeklilere bir defaya  mahsus olmak üzere 5 bin lira ikramiye verilmesine karar vermişti.

Bu alınan karar kapsamında, “çalışan emekliler” uygulamadan yararlandırılmamıştı. Emekliler arasında “çalışmayan-çalışan” ayrımı yapılması  milyonlarca emeklinin üzülmesine neden oldu.

Oysa “çalışan emekliler” üretime katkıda bulundukları gibi, kendileri için bir yararı olmayan, ancak Devlet bütçesine katkı olacak şekilde “vergi ve SGK vergilerini” yatırıyorlardı.

Emekliler devlet bütçesine böylesi katkıda bulunurken, sağlık harcamalarında ise “emeklilik” üzerinden yaparken çalıştıkları için “ayrım” yapılmasına tepki gösterdiler.

Oluşan tepkiler üzerine Hükümet yeni bir karar almak üzere çalışmalara başladı. Kasım ayında 10 milyon 429 bin 922 emekliye 44 milyar 468 milyon 838 bin 223 lira 34 kuruş ödeme yapılmıştı.

Bu süreçte iktidar partisinden “emeklilerin hazineye yük olduğu” yönünde konuşmaların yapılması emeklileri bir kez daha üzmüştü.

Yeni yıl ile birlikte asgari ücret ve emekli maaşları yeniden artırılacaktı, ardından Mart ayında da “yerel seçimler” yapılacaktı. Siyasi iktidar 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan seçimlerde oy kaybına uğramak istemiyordu.

Gelen tepkiler ve iktidar kanadında yapılan görüşmeler değerlendirildikten sonra “çalışan emeklilere de” 5 bin lira ikramiye verilmesi görüşülerek karara bağlandı.

Yeni yıla bir iki gün kala çalışan emeklilerin de ikramiye alabilmelerinin önü açılırken, önümüzdeki günlerde  4 milyon 688 bin 945 kişi 5 bin lira paralarını alabilecekler.

Milletvekili maaşları, 3-5 yerden maaş alanlar ve Bazı Bakanlıkların harcamalarındaki rakamlar o kadar gündem olmazken, birkaç gündür bazı medya kuruluşlarının “çalışan emeklilere” verilecek olan 5 bin lira ikramiyeyi sürekli gündemde tutmalarına anlam veremiyorum.

Bütçeye “yük” olduğu söylenirken, çalışan emeklilerin ikramiyeden yararlanamamış olması kapsamında, “Çiftçi Kayıt Sistemi”ne, (ÇKS) kayıtlı çiftçiler de “çalışan emekli” sayıldıkları için ikramiye alamamışlardı.

Günlük tükettiğimiz gıda ürünlerini bin bir emekli üreten çiftçiler de yeni uygulama ile ikramiyelerini alabilecekler.

Yeni yıla günler kala  alınacak olan 5 bin liralık ikramiye, birileri için bir oturumda iki kişinin lokanta gideri olsa da, emekli vatandaşlarımız için; “bir yaraya merhem” olacaktır.

Bizim vatandaşımız sabırlıdır, gözü ve gönlü boldur. Bu günlerde alacakları 5 bin liralık ikramiye, 2024 yılının Mart ayında yapılacak olan seçimlerde sandığa olumlu şekilde yansıyacağını düşünüyorum.

Bu arada yeni yılla birlikte artış gösteren maaşları henüz cebine bile girmeden, iğneden ipliğe yapılacak olan zamlar ilk günden başlayacağını düşünmeye fırsat bulamayan vatandaşımız, “fırsatçı esnafın (!)” insafına göre yaşamını sürdürecektir.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar