20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Telif Hakları

Ceyhan Gazeteciler Cemiyeti ve CRT Radyo TV Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Özer, ‘telif Hakları’ nedeniyle 1 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

Hakkında verilen hapis cezası için Ceyhan Mercimek beldesindeki Tarım Açık Cezaevinde 3 yatacak olan Şahin Özer’i meslektaşları üzülerek uğurladı.

Şahin Özer ne yapmış, işletmecisi olduğu yerel radyosunda Ajda Pekkan’ın “Yakar geçerim” adlı eserini dinleyicileriyle paylaşmaktan yargılanıp cezaevine konuluyor.

Adına ‘telif hakları’ deniliyor. Halkımız radyolarda müzik dinlemek istiyor, televizyonlarda film veya müzik izlemek istiyor. Ama bunun bir bedeli olduğunu bilen kişi sayısı sanıldığı kadar değil.

Biz gazetecilerin bazı haberleri yazmadığımızı söyleyip bizi eleştirenler, radyosunda bazı müzikleri dinletmediğini söyleyen vatandaşlarımız sanırım böylesi olayları duyduklarında bizlere de hak vereceklerdir.

“telif hakları” deyip geçmemek gerekiyor. Sizler örnekler vermem gerekirse; Belediyelilerin telefon numaralarını çevirdiğinizde eğer karşısında herhangi bir sanatçının eseri dinletiliyorsa, bu müzik eserinden bile o Belediye ceza alabiliyor.

Şu anda yürürlükten kaldırılmış olması gerek, ama bir ara uygulanıyordu. İnsanların toplu bulunduğu, kahvehane veya lokantalarda işyeri sahibinin radyodan dinlettiği müzik veya televizyondan izlettiği şarkılar nedeniyle bile o işletme sahibi hakkında ceza tutanağı kesiliyordu.

Her ne kadar radyodan dinlenmiş bile olsa, o eseri müşterileri ile paylaştığı için işletme sahibine ceza kesiliyordu.

Bu uygulama yoğun eleştiriler almıştı, sanırım şu anda rafa kaldırılmış olması gerek.

Radyo veya televizyonlardaki müzik eserlerinin ‘telif hakları’ konusunda nasıl fark edildiğini merak ediyor olabilirsiniz.
Buradaki olayları da sizlerle paylaşayım. RTÜK, yani Radyo televizyon Üst Kurulu’nun dinleme cihazları hangi radyoda hangi eserin paylaşıldığı, hangi televizyonda hangi şarkının veya filmin izletildiğini kayıt altına alıyor.

RTÜK’ün bu konuda müzik firmaları ile işbirliği yaptığı söyleniyor. Meslektaşımız Şahin Özer, saat:02.30’da dinleyicileriyle paylaştığı şarkının, müzik firmasına ‘ihbar edenin’ RTÜK olduğunu söylüyor.

O saatlerde Müzik firmalarının Ceyhan gibi bir ilçedeki yerel radyoda hangi müzik eserlerinin dinletildiğini takip edemeyeceğini söyleyen Özer, RTÜK kayıtları ile radyo ve Tv işletmecileri hakkında böylesi ihbarlar yapılması sonucu olayın ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Sizlerin ev veya işyerlerinde rahatlıkla oturup radyodan dinlediğiniz şarkılar, televizyonda izlediğiniz müzik veya filmlerin ‘telif hakları yasası’ nedeniyle yayıncıların cezalar alabileceğini şimdi buradan bir kez daha sizlerle paylaşmış oluyorum.

Ajda Pekkan şarkısında “Yakar geçerim” diyor ama, asıl burada yakılan meslektaşımız Şahin Özer oldu. Yani Ajda Pekkan’ın sözleri bir gazeteciyi yakıp geçmekle olmadı, o şimdi hapishanede 3 aylık süresinin dolmasını bekliyor. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar