26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5817
EURO34.9932
ALTIN2460.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Tedaş kapanıyor

Toroslar Elektrik Dağtım A.Ş. (TEDAŞ), özelleştirmenin ardından Sabancılar’a geçmesi ile, Enerji Sa olarak bundan böyle hizmet vermeye başlayacak.


Bir çok kamu kurumunda yaşanan özelleştirmede yaşananlar nasıl oluyorsa, göreceğiz bundan böyle enerji kullanımındaki özelleştirme yönetiminin nasıl işleyeceğini.


26 Eylül tarihi ile birlikte, yani bu hafta sonunda TEDAŞ’daki hesapların devir işlemleri başlayacak. EnerjiSa olarak hizmet verecek olan yeni yönetim de işbaşı yapmış olacak.


TEDAŞ’ın Rahime Hatun mahallesindeki fatura ödeme noktasındaki vezne kapatıldı. Ana binada bulunan üç veznenin de yeni yönetimle birlikte kapatılacağını öğrendik. Yani 26 Eylül tarihinden itibaren vezneleri kapatacak olan EnerjiSa, vatandaşları fatura ödemeleri için bankalara ve PTT şubelerine yönlendirecek.


Bankalardaki kuyruklar azmış gibi, bundan sonra vatandaş elektrik faturasını ödemek için daha da uzun kuyruklar oluşturacaklar. Aynı durum PTT şubelerinde de yaşanacak.


Bir başka sorun daha ortaya çıkacak. Anlaşması olmayan bir bankaya elektrik faturasını ödemeye giden vatandaş sıra numarasını alıp beklemeye başlayacak. Sıra kendisine geldiğinde bankadaki görevli memur, elektrik faturalarının tahsilatı için bankaları ile anlaşmalarının bulunmadığını söylediğinde o vatandaş çıldıracak.


Özelleştirmenin ardından EnerjiSa, mevcut memurlarla anlaşabilirse anlaşacak, anlaşamadığı memurlar kendilerine bir başka kurumda iş bulmak zorunda kalacaklar. İşçi kadrosunda çalışanların ise 6 aylık bir süre ile çalışmaları gerektiğinden, 6 ayın sonunda yeni iş alanı aramaları gündeme gelecek.


Özelleştirme ile birlikte Enerjisa olarak verilecek hizmetlerde vatandaş işlemlerini çoğunlukla internet üzerinden yapması olayları yaşanacak. Yetkili konumdaki kişilerle görüşebilmek zorlaşacak. Müdür yardımcısı ile bile görüşme olanağını zor bulacağımız süreç başlayacak. Enerji kesintileri ve bir olumsuzluktan dolayı  vatandaş  ilgilenecek yetkili arayacak. Devletin yetkilileri ise sadece ikazda bulunacak, ama süreç bu noktada zorluklar yaşayabilecek.


Gününde elektrik faturalarını ödemeyenlere 5 işgünü tanınan sürede bir değişiklik olur mu, olmaz mı bunu da zaman gösterecek. Kesme-bağlama konusunda alınan ücrette bir  değişiklik olup olmayacağı yine merak konusu.


Özelleştirmenin sıkıntıları ve vatandaşa yansıyan olayları süreç içerisinde birlikte görüp yaşayacağız.


Bankalara otomatik ödeme talimatı verilmesi istenecek, bankada hesapları olmayan vatandaşlar zorluk yaşayacak. Banka ile işi olmayan vatandaşların herhangi bir bankaya hesap açtırıp belli miktarda  para bulunması sağlanacak. Vatandaş bankaların uygulamalarına maruz kalarak bir kez de buradan sıkıntı yaşayacak.


Tüm bunlar yaşanırken, Osmaniye’de sık sık  enerji kesintileri sona erecek mi? Kaldırımlardaki elektrik direkleri ve trafoları kaldırılacak mı? Enerji hatları sağlıklı şekilde çalışabilecek mi? Yoksa mevcut düzende sadece özelleştirilmekle kalarak, aynı sıkıntılarla vatandaş perişan mı olacak?


Bunları süreç gösterecek, birlikte göreceğiz özelleştirmenin vereceği meyveleri birlikte yemeye çalışacağız. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar