25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5185
EURO34.9963
ALTIN2433.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Tarla icarı

Yaşları 35’in üzerinde olanlar bilirler, köy yerlerindeki tarlaları kiraya vermenin bir diğer adı da “tarla icarı” olarak söylenir.

Arazini işletemeyen köylü vatandaş, işletmeci olarak birilerine kiraya vermesi olayında “tarlayı icara” veriyorum diyerek köy kahvesinde konuşur.

Tarlanın icara verilmesi olayında  ekonomik gücü yetersiz olan, yarı yarıya ekip-biçme üzerinde anlaşma da yapabildiği  olur.

Bu olayı ortaklık denilirse de tarlanın sürülmesi, tohum alınması, ekilmesi, gübrelenmesi ve hasat olaylarının da ortak olarak paylaşılması koşullar arasında yeralır.

Arazi sahibinin ekonomik gücü olmazsa, ortağı ile anlaşarak bazı masrafların üzerine yazılmasını, hasat sonu gelirden kesilmesini isteyebilir.

Tarla sürülür, tohum alınır, ekilir, sulanacaksa sulanır, gübrelenir ve sonunda hasat edilir. 

Sonuçta gelir paylaşımı yapılmaya başlanıldığında arazi sahibinin eline beklediği para geçmeyebileceği gibi, bazı durumlarda verim beklenildiği gibi olmamışsa ortağına borçlu bile çıkabilir!

Böylesi durumlarda arazi sahibi ile icara alan kişi arasında ölümlere varan olumsuz olayların yaşandığı  görülmüştür.

Bu olumsuz olaylar karşısında köy sakinleri arazi sahibini değil de icara alandan yana tavır aldıkları görülür. “Madem ki tarlanı ekemiyorsun, bir başkasına icara vermiş isen de sonucuna katlanacaksın!” diyerek tepkilerini dile getirenlerin sayıları çoğunlukta olur.

2019 yılının Mart ayında yerel seçimler yapılacak. Şu ana kadar MHP’den mevcut Belediye Başkanı Kadir Kara’nın dışında başka siyasi parti henüz aday göstermedi. AKP’nin MHP ile ortak girişimleri nedeniyle aylardır Aday Adayı olarak tanıtım yapan 11 kişi ise yaptıkları masraflarla baş başa kaldı. 

AKP’deki 11 Aday adayının Aday olabilmek için yaptıkları masrafları kendileri bilirler ama, bu masrafın onda biri kadar 5 yıl boyunca  basına katkısının olduğunu sanmıyorum!

Milletvekilliği seçimlerinde AKP’nin Osmaniye’deki aldığı oy sayısı belli. MHP ve diğer partilerin oyları da belli olduğuna göre; “Tarla icar edercesine” yaşanan olayları anlamakta vatandaşın kafası karışıyor!

Mevcut Başkan MHP’li Kadir Kara yeniden partisi tarafından aday gösterildi. AKP ise Aday çıkar(a)mıyor! CHP’deki sessizlik sürüyor, İyi Parti’deki çalışmalara bakıldığında, CHP’den daha hareketli olduğunu gözlüyoruz.

MHP’li Başkan Kadir Kara ile AKP desteği ile girilecek önümüzdeki yerel seçimlerinde, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyeliği konusunda  seçim öncesi nasıl bir anlaşma yapılacağı gündemdeki tartışmalar arasında yeralıyor.

Üyeler arasında eşit paylaşımlar yapılacağını düşünen vatandaşlarımız, 5 yıldır böylesi bir Meclis sistemi ile yönetim yapıldığını konuşuyor.

Mevcut Belediye Başkanı Kadir Kara ile sorunları olanlar, eleştirip tepki gösterenleri dinliyoruz. Belediye yönetiminden memnun olanları da dinliyoruz. 

Gelişmeleri izlediğimizde ortaya çıkacak veya çıkabilecek sonuçları da tahmin etmeye çalışıyoruz! Bizim işimiz zor doğrusu, bunu ancak okuyabilen insanların anlayabileceğini sanıyorum.

Okuyun-Konuşun-Cesaretli olun ki yazayım!... Esenlikle…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar