Değerli okuyucularım çiftçiliğin, toprağın ne kadar önemli olduğunu salgın hastalığının vurgunuyla şu dönem itibarı ile iliklerimize kadar hissediyoruz. Geleneksel çiftçilikten modern teknolojik tarıma geçemememizin en önemli olgularından birisi de finansman kontrolü gelir gider dengesi ve bütçe oluşturmamak/oluşturamamaktan geçiyor.
Hal böyle olunca masamıza ekmeği, soframıza bereketi getiren çiftçilerimiz çok çalışıp az kazanıyorlar durumuna düşüyorlar. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri verilerine göre Çiftçilerin;
a) yüzde 84’ü para biriktiremiyor ve yeni yatırım yapamıyor.
b) Kredi kullanan çiftçilerin yüzde 48’i ne kadar faiz ödediğini bilmiyor.
c) Yüzde 70’i parasını hasatta tek seferde alıp, tüm sene geçiniyor.
d) Yüzde 56’sı maliyet hesabı tutmuyor.
e) Yüzde 71’i girdilerini vadeli olarak tedarik ediyor.
f) Sadece yüzde 20’si sigorta yaptırıyor.
g) Yüzde 59’u mallarını tüccarlara satıyor.
h) Biz vatandaşa, yani son tüketiciye satış yapanların oranı yüzde 10 civarında.
ı) Sulama, traktör gibi ekipman yatırımı yapabilenler yüzde 32’ye tekabül ediyor.
Bu olguyu değiştiremediğimiz sürece çiftçilik yapmaya çalışan insanlarımız emeğinin karşılığı değeri alamadığını düşündüğü için başka işlere yönelmek durumunda kalıyor. Yukarıda görüldüğü gibi harmanı kaldıran çiftçinin elinde sıcak para var ve normal ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor suni talep oluşuyor ve elindeki parayı harcıyor. Toplu olarak kazandığını aylara sari dağıtımını yapmıyor. Bu ürünün bana maliyeti nedir bilmiyor.
İnsanlarımızı geleneksel çiftçilikten profesyonel üreticiliği geçirmez isek bu kısır döngünün girdabındaki çiftçilerimizi göz göre göre kaybetmek durumunda kalacağız. Bakınız yine yukarıdaki verileri Tarım Kredi Kooperatifinin tablosundan vermeye çalıştım. Bu kooperatifler ile gerekli koordinasyonu sağlayarak önceki yazılarımda da vurguladığım üzere, Devlet, Üniversiteler (Ziraat Fakülteleri ve İktisadi İdari Bilimler Fakülteleri) üreticilerin oluşturduğu birlik/Kooperatifler ile üçlü saç ayağını kurmak durumundayız. Burada çiftçiler ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin ne işi var demiyelim lütfen. Çünkü çiftçilikte Üretim yönetimi, Stok Yönetimi, pazarlama, lojistik, satınalma ve işletme yönetimi olmassa olmazımızdır. Çiftçilerimiz için kendi kuruluşu olan Birlik/oda/kooperatiflerde yönetim mali işler biriminde bir bütçe departmanı oluşturarak çiftçilerin kayıtlarını tutarak üretim maliyeti ve ne kadar kar ettiğini çiftçilerimize rapor edeceklerdir.
Profesyonel bütçe yapamayan çiftçiler;
1- Ev ve iş bütçesini net olarak ayıramadığı için hesap kitap karışır.
2- Gelir toplu ve genelde bir kerede geldiği için 12 aya bölünmediği için sıcak para geldiği gibi gidiyor.
3- Harman sonrası hasılat geliri aile içinde harcanıyor. Gelecek dönem için finansman ayrılmadığı için çok zor durumda kalınıyor.