29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3923
EURO35.1017
ALTIN2326.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Taksitlendirme

TBMM’de kabul edilen yeni yasaya göre, vatandaş vergi borcunu 18 taksitle ödeyebilme kolaylığı getirildi.

Taksitlendirme kolaylığı karşısında vatandaş biraz nefes almayı düşünse de, içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar karşısında yine bazı zorlanmalar yaşayanlar olacaktır.

   Pandemi sürecinde ekonomik anlamda işyerleri eskisi gibi gelir elde edemeyince bu olay haliyle piyasanın tüm kesimlerini etkiliyor.

Meclis’te kabul edilen yeni yasaya göre, SGK, KDV, MTV, ÖTV, KYK borçları ile Trafik cezalarının 18 taksitle ödenebilme kolaylığı sağlanacak.

Bu kapsamın genişletilip genişletilmeyeceği vatandaşlar arasında yeni tartışmayı da beraberinde getirdi. Yapılandırma veya borçların taksitlendirme olayı doğal olarak hazine kasasına sıcak para girişini sağlayacaktır. Borçların taksitle bile olsa ödenmesi durumunda, duyarlı vatandaş başvurularını yaparken, vurdum duymazların yine eskiden olduğu gibi davranabilecekleri de akla geliyor.

Koronavirüs tedbirleri öncesinde vatandaşların borçları yine taksitlendirilmişti. Bu kez yaşamakta olduğumuz salgın süreci gerekçesi ile borçların taksitlendirilmesi olayı gündeme geldi.

Ancak, bu süreç içerisinde yeni cezalarla karşı karşıya gelen vatandaşların borçları yine artmaya başladı.

Örneğin maske takmayanlara kesilen cezalara, bir de yasaklama kapsamı genişletilen yerlerde sigara içme cezaları buna eklindi.

900 Tl gibi para cezasını ödemek zorunda kalan vatandaşın durumunu gözlerinizin önüne getirin. Şimdi diyeceksiniz ki, “kurallara ve yasaklara uysaydı da, ceza yemeseydi!” sözlerini duyar gibi oluyorum.

Kurallara uymamanın getirdiği cezalara karşı değilim, ancak ekonomik sıkıntı içerisinde yaşamakta olan, önümüzdeki kış ayları için odun ve kömür alabilmek için şimdiden kara kara düşünen veya iş aramaktan psikolojik bunalımda olan bir vatandaşa sigaradan dolayı 900 Tl para cezası yazılması halinde, o kişinin son durumunu gözlerimizin önüne getirelim.

Ceza kesilmesin demiyorum, yanlış anlaşılmasın! Ancakları ve insanların ekonomik ve sosyal durumlarına ne gibi çözümler bulabilip, bulamadığımızı da düşünmek zorundayız.

Son günlerdeki Merkez Bankası Başkan değişikliği, Hazine ve Maliye Bakanı değişikliği yanında doların bir lirayla yakın düşmesi olayları yine gündeme yerleşmişken, bizleri asıl üzenlerin koronavirüs salgınındaki can kayıplarının 80 rakamının üzerinde seyretmesi olarak görmekteyiz.

Bu virüse karşı aşı bulunduğu ve insanlar üzerinde denemelerin başlatıldığını öğreniyoruz. Sağlık açısından insanlarımız sabırla bu günleri beklerken, virüse karşı belirtilen kuralları uygulamanın zor olmadığını da bir kez daha anımsatmakta yarar görüyorum.

Yılı bitirmek üzereyiz, ne kaldı şunun şurasında 45 gün gibi bir süre sonrasında yeni bir yıla gireceğiz. 2020 yılı bizlere zor günler, hatta aylar yaşattı. Umudumuz yeni yılın insanlık alemine bu zor günleri bir daha yaşatmamasıdır.

Ancak, her türlü zorlukları da, olumsuz olayları da başlangıçta ortaya çıkaran ve fitilini ateşleyenlerin yine insanlardan geldiğini de bilmek gerekiyor.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar